‘Viktorija od neprijatelja’; Ususret premijeri predstave o životu, djelu i sudbini Marina Držića

911

Povodom druge dramske premijere ‘Marin Držić – Viktorija od neprijatelja’ u režiji Ivice Boban, prema dramaturškom konceptu Hrvoja Ivankovića i u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, danas u Festivalskoj palači na konferenciji za medije govorili su Ivica Boban, Hrvoje Ivanković, članovi dramskog ansambla, ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović te v.d. intendanta Mladen Tarbuk.

 Predstava se bavi životom, djelom i sudbinom Marina Držića, propitujući njegov odnos prema njegovu Gradu i suvremenicima te etičkim i društvenim paradigmama vremena u kojem je živio, a sve u spoju verbalnog iskaza, plesa, glazbe i pokreta.

Mladen Tarbuk kazao je kako je upravo sloboda, tema koja se provlači kroz ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre, uvijek vrlo aktualna i kako ova predstava još jasnije od Glembajevih ukazuje na taj ‘problem’.

– Mislim da Dubrovčanima ne treba govoriti koliko je sloboda značačjna tema. Postalo je vrlo suptilno kako nama vladaju i kako mi često sebe autocenzurom ograničavamo, kao da ne želimo biti slobodni, što opet odgoovara onome koji vlada nad nama. Do mene je došao tekst Hrvoja Ivankovića i bio sam oduševljen njime jer na jedan lucidan način progovara o pitanju slobode. Postoje, jasno, i neki vanjski okviri kao 450. obljetnica smrti Marina Držića koji je, još uvijek, jedna živa tema u Dubrovniku nakon toliko vremena. S druge strane meni se strahovito svidio način na koji je Ivanković oblikovao tekst o njemu. Podsjetilo me na jedno drugo djelo koje ima veze s glazbom, a to je 10. Schubertova simfonija, koja nikada nije napisana. Isto kao što i ovdje nismo svjedoci Držićeva života, tako su i tu postojali neki djelići simfonije. Luciano Berio, suvremeni skladatelj je uzeo te komadiće simfonije i između njih je dodao svoje dionice – kazao je Tarbuk pojasnivši kako slušajući tu glazbu ‘imate osjećaj da gledate jedan fenomenalni mozaik u kojem mnoge stvari fale, a opet možete vidjeti cjelinu’ usporedivši ga sa ovim Ivankovićevim konceptom Držića.

Ivana Medo Bogdanović pohvalila je glumačku postavu i samu predstavu.

– Mislim da nas čeka jedna zaista odlična dramska premijera i već sam sada zbog toga sretna i ponosna. Zahvaljujem se svim sponzorima i donatorima, svjesni smo koliko je danas teško na tržištu pronaći novce i kako bez toga ne bi moglo biti ni cjelokupnog programa ni umjetnosti – rekla je Medo Bogdanović.

Hrvoje Ivanković, prema čijem konceptu se i izvodi predstava, objasnio je kako je do njega došlo.

– Negdje u zimu 2007. godine pozvan sam kako bih napravio dramaturški koncept za predstavu koju bi DLJI radile u suradnji s Akademijom dramskih umjetnosti, a vezano uz 500-tu obljetnicu rođenja Marina Držića koja se obilježavala 2008. Taj koncept je punih deset godina ostao u mom kompjuteru dok nije došao do Tarbuka koji ga je pročitao i nazvao me da ga napravimo povodom Držićeve obljetnice smrti. Bilo mi je jasno da trebamo naći redatelja koji će ući u jedan vrlo složen i zahtjevan mehanizam – rekao je Ivanković te naglasio kako mu se odmah ukazao lik redateljice Ivice Boban kao idealne osobe za to.

– Netko tko dobro pozna glumce najmlađe generacije, zatim netko tko pozna tetar Marina Držića i netko tko umije napraviti taj spoj između tradicijskog i suvremenog teatra, između verbalnog i pokreta – objasnio je.

Redateljica Ivica Boban, jedna od najvažnijih suvremenih hrvatskih kazališnih autorica, koja je tri puta na Dubrovačkim ljetnim igrama postavljala djela Marina Držića, smatra kako su Shakespeare i Držić dva autora koja moraju biti konstanta na Igrama jer su svevremeni i može ih se i danas interpretirati.

– Ponovno ovdje iskazujem svoje divljenje prema Držiću, autoru koji inspirira nas koji ga radimo. Rijetkost je kako je uspio opisati i prenijeti svoj život te sve probleme tog vremena u svoja djela – kazala je Boban.

Okupljen je ansambl sastavljen pretežito od mladih glumaca, od kojih su neki još studenti glume na zagrebačkoj ADU (Petra Svrtan, Iva Kraljević, Ivana Gulin, Robert  Španić, Marin Klišmanić, Ugo Korani i Josip Brakus), a glumačku družinu predvodi petero iskusnijih glumaca: Maro Martinović, Branimir Vidić – Flika, Doris Šarić Kukuljica i Danijel Ljuboja, na čelu s Ozrenom Grabarićem koji uz kreaciju Marina Držića u svijet Držićeva teatra, filozofije i životnih stavova ulazi i kroz interpretacije ključnih likova njegova opusa. Tu su još: Doris Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nika Lasić i Glorija Dubelj te članovi glumačke družine Kolarin: Jelica Čučević, Marinka Metković, Aida Machiedo, Tajana Martić, Ante Tonći Đurković, Barbara Lončarić Lučić i Matija Vojvodić. Jaku autorsku ekipu, uz Hrvoja Ivankovića koji potpisuje dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivicu Boban koja uz režiju potpisuje i dramaturšku obradu, čine Miljenko Sekulić koji je autor scenografije, maski i lutki, kostimografkinja Doris Kristić te skladatelj Ozren Glaser. Oblikovanje svjetla potpisuje Vesna Kolarec, video projekcije Ivan Lušičić, koreografiju Nikolina Medak, a mačevanje je glumce uvježbao Lovro Buva.

Marin Držić – Viktorija od neprijatelja na programu je 68. Igara premijerno 20. kolovoza, a zatim i 21., 22. te 23. kolovoza u parku Umjetničke škole s početkom u 21.30.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *