Zamjenik župana Cebalo s ministricom Vučković u radnom posjetu Lastovu

659

Park prirode Lastovsko otočje proveo je javnu nabavu novog plovila namijenjenog provedbi istraživanja i praćenja stanja značajnih, zaštićenih i ugroženih morskih vrsta i staništa, provođenju pravovremene i učinkovite intervencije uklanjanja i sprječavanja onečišćenja mora, uklanjanju glomaznog otpada iz podmorja, monitoring otpada i mikroplastike, edukaciji djece osnovnoškolske dobi s Lastova, ali i prezentaciji rezultata istraživanja i monitoringa.

Plovilo Tajan, koje je naziv dobilo po otočiću i svjetioniku koji određuje najsjeverniju točku granica Parka prirode Lastovsko otočje, svečano je pušteno u funkciju, a događanju su nazočili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenik župana Joško Cebalo te načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lašić.

Sredstva za financiranje ovog projekta odobrena su na natječaju u okviru u Mjere 1.1. jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja iz lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Južni Jadran.

Ministrica Vučković i zamjenik župana Cebalo na Lastovu su održali i niz sastanaka. Zajedno s načelnicom Jančić Lešić susreli su se s predstavnicima Općinskog vijeća s kojima su razgovarali o brojnim važnim investicijama na Lastovu pri čemu je veliki naglasak stavljen na projekt rekonstrukcije luke Ubli.

Tijekom radnih sastanaka s predstavnicima malih poljoprivrednih proizvođača i ribara razgovaralo se o mogućnostima unaprjeđenja ribarstva i poljoprivredne proizvodnje područja, između ostalog i kroz komasaciju i aktivaciju zemljišta. Također, razgovaralo se o modelu stručne podrške poljoprivrednicima i ribarima na Lastovu te mogućnostima koje su im na raspolaganju u okviru natječaja Strateškog plana koji je stupio na snagu ove godine te Programa za ribarstvo i akvakulturu do 2027. godine.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *