„Zapisi i sjećanja“ župnika dr. don Stanka Lasića u Sponzi

314

Predstavljanje knjige „Župnikovi zapisi i sjećanja“ autora dr. don Stanka Lasića, katedralnog župnika, koja je objavljena povodom pedeset godina njegova svećeništva, održat će se u sklopu popratnog programa 68. Igara u petak, 4. kolovoza u atriju palače Sponza s početkom u 21 sat.

Knjigu će uz autora predstaviti i dr. don Ante Pavlović, profesor religijske pedagogije i katehetike na KBF-u u Sarajevu, dr.sc. Ivica Prlender, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bivši intendant Dubrovačkih ljetnih igara te dr.sc. Katarina Horvat-Levaj, znanstvena savjetnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu i glavna urednica monografije o dubrovačkoj katedrali.

Ova knjiga memoarsko-dnevničke proze podijeljena je u tri velike cjeline koje odgovaraju i životnome putu don Stanka Lasića. Prva govori o rodnom kraju u Hercegovini, obiteljskom porijeklu, dječaštvu i odrastanju te dolasku na školovanje u dubrovačko sjemenište, a drugi dio posvećen je otoku Korčuli na kojemu je don Stanko bio župnikom u mjestima Čara i Smokvica skoro dvadeset godina. Treći, najveći dio knjige, posvećen je Dubrovniku, gradu koji je po njemu „susretište svjetova i grad neiscrpne tradicije“ i u kojemu bez prekida djeluje već gotovo trideset godina.

Kroz sve tri cjeline isprepliću se osobna sjećanja s opisima njegova svećeničkoga rada u mjestima u kojima je djelovao. Tako se u knjizi mogu naći brojni nekrolozi i govori na vjenčanjima, krštenjima, obljetnicama i drugim prigodama, kao i biografije dijela ljudi s kojima je don Stanko surađivao. Tako su tu, primjerice, tekstovi o smokvičkoj „Kumpaniji“, zapisi iz ratnoga Dubrovnika i stručna rasprava o restauraciji glavnoga oltara dubrovačke katedrale. Knjiga kroz biografske zapise don Stanka Lasića daje i svojevrsnu kroniku dijela događanja u Dubrovačkoj biskupiji u proteklom polustoljetnom razdoblju.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *