Zašto je prehrana važna za zdravlje pasa ili kako napraviti pandolete za pse

2190

Piše: Lana Kodžaga

Svaki nutricionist tvrdi da je uravnotežena prehrana važan čimbenik za zdravlje ljudi. Da je tako i u pasa, shvatila sam prije 6 godina, kad sam udomila pretilu i bolesnu kuju, mješanku labradora. Lara je imala punih 15 kg viška i kronični pankreatitis (upalu gušterače), koji može biti fatalan ako pređe u akutno stanje.

Svi moji psi su dotad jeli industrijsku hranu za pse, točnije dehidrat. Ubrzo sam shvatila da, u Larinom slučaju, dehidrat neće riješiti problem. Naime, ne samo da nije mršavila, nego se i dalje debljala, a enzimi gušterače su divljali. Tek kasnije sam saznala da 25% labradora nose POMC gen, radi kojega su skloni debljanju (a samim time i svim bolestima koje pretilost donosi), kao i da im mozak ne registrira sitost, dakle, stalno su gladni.

Bio je pravi izazov takvog psa staviti na strogu dijetu, krala je hranu, poslastice, penjala se na stol, jela sve čega se uspjela dočepati. Za prvi Božić je otvorila poklone ispod bora i pojela dvije čokolade. Nepogrešivo je otvorila samo one poklone koji su joj mirisali, ostali su ostali netaknuti. Pojela je i cijeli kuglof koji sam napravila za prodaju kolača u školi.

Počela sam silom prilika učiti o prehrani pasa i hraniti je, metodom pokušaja i pogrešaka, domaćom hranom, točnije sirovim nemasnim mesom i iznutricama pomiješanim s malim postotkom povrća. U samo godinu dana takve prehrane, cura je izgubila svih 15 kg viška, a enzimi gušterače su se vratili u normalno stanje. Lara od tad nije pojela ni zrno dehidrata, jer sam se kroz sve ove godine uvjerila da je sirova prehrana najbolja za pse. Tvrdnja da će psi poludjeti i postati agresivni od sirovog mesa je, u najmanju ruku smiješna, a onaj tko kaže da će im bakterije naškoditi, pojma nema o probavi pasa. Psi su mesožderi, njihov probavni sustav je prilagođen probavljanju sirovog mesa. Neki će reći da psi nisu lavovi, što je istina. Također nisu ni kokoši, a u većini dehidrata najviše ima kukuruza i(li) drugih žitarica, dok je mesa vrlo malo.

Lara nije smjela jesti ni industrijske poslastice- one sa smanjenom količinom masnoće (što je jako bitno za njenu gušteraču), su pune raznih aditiva i kemije, a one prirodne su premasne, pa sam počela praviti i poslastice prilagođene njenom zdravstvenom stanju. Počela sam s jednostavnim keksima, a 6 godina kasnije pretvaram poznate ljudske kolače i torte u one prilagođene psima, a svoje recepte, uz priče iz perspektive svojih pasa i objavljujem.

Psi ne smiju čokoladu, šećer, sol, grožđice, orašaste plodove, tako da je bio pravi izazov pretvoriti neke ljudske slastice u pseće.

Samo za čitatelje Dubrovnik Insidera sam osmislila recept za pandolete, naše poznate kekse koji se peku u štruci i režu dok su vrući. Ako ste ikad pravili pandolete, znate da u njih idu mjendeli a njih psi ne smiju jesti, barem ne u velikim količinama. Pseće mjendele ćete napraviti tako da skuhate pileći file i pileću jetricu. File sameljite u multipraktiku, a jetricu narežite na kockice. Prebacite na papir za pečenje i sušite uru vremena u pećnici zagrijanoj na 120 stupnjeva.

Kad se ohlade, pomiješajte 150 g “mjendela” i 150 g heljdinog brašna (možete koristiti i pirovo ili integralno pšenično brašno) s 3 jaja. Dobit ćete gnjecavo tijesto. Prebacite ga na papir za pečenje, oblikujte štrucu navlaženim ili pobrašnjenim rukama i pecite na 180 stupnjeva 25 minuta. Izrežite dok je vruće i ostavite da se ohladi- tad su poslastice spremne za konzumaciju.

Lara zadnjih 5 godina ima 29 kg, što je savršena kilaža za njenu građu. Za svojih 12 godina se jako dobro drži i nema nekih velikih zdravstvenih problema. Smatram da je za to zaslužna isključivo pravilna prehrana.

Svakodnevno smo bombardirani reklamama za hranu za kućne ljubimce, većina njih ima oznaku “premium”, ali rijetko koja je zdrava za pse. Ako ne želite hraniti svoje pse sirovom prehranom, onda barem nađite dehidrat u kojemu je prvi sastojak dehidrirano meso i koji ne sadrži žitarice u velikoj količini. One s hrpom grahorica (većinom biži i leća), bi trebalo u potpunosti izbjegavati.

Također, na tržištu postoji i industrijska, sirova hrana za pse B.A.R.F. (biologically appropriate raw food), koja se čuva u zamrzivaču i odleđuje po potrebi.

Moje recepte možete pronaći na www.rujanajeger.com i fb stranicama Larina kuhinja i Pasji život by Rujana Jeger. Za sva pitanja mi se možete obratiti u inbox na stranici Larina kuhinja. Svi recepti su prilagodljivi, pa ako je pas alergičan na neki od sastojaka u receptu, lako ćemo pronaći alternativu.

Pravilna prehrana je izuzetno važna za zdravlje svih živih bića, a psi nisu iznimka. Uložite u njihovu prehranu, kako bi vaš ljubimac živio dugo i bio zdrav.

UPOZORENJE!

Prilikom uvođenja nove hrane/poslastica za pse, može se javiti povraćanje, proljev ili alergija. Ukoliko smatrate da je vaš pas osjetljiv, kontaktirajte veterinara.

Pandolete čuvajte u frižideru u staklenoj/limenoj/keramičkoj posudi mjesec dana.

Preporučena dnevna doza za velike pse je jedan keks, a za male pola. Ukoliko date više, smanjite dnevnu dozu hrane, kako bi vaš pas ostao na normalnoj tjelesnoj težini.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *