SDP traži da se s točke dnevnog reda makne sporni ugovor između Grada i DPDS-a

225

GO SDP Dubrovnik poslao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Gradske zidine uz Knežev dvor su najvažnije i najvrednije nekretnine Grada Dubrovnika a ujedno su i jedino izvorno vlasništvo Grada. Zidine kao najvažnije obilježje brenda Dubrovnik privlače veliki broj turista. Naplatom ulaznica za razgledanje zidina stječu se velika novčana sredstva, te subjekt koji raspolaže tim sredstvima stječe odgovarajuću moć te ovisno o stranačkoj strukturi članova uprave tog subjekta i odgovarajuću političku moć.

DPDS, privatna pravna osoba organizirana kao udruženje građana, kojoj je Grad Dubrovnik ugovornim odnosom prepustio upravljačka prava pretvorilo se posljednjih dvadesetak godina u jedan od neformalnih centara moći, u nešto što bi se moglo definirati kao specifična “masonska loža”, u kojoj se kreira politika i odlučuje o mnogo čemu, ne samo o zaštiti i obnovi dubrovačke spomeničke baštine.

Netransparentno raspolaganje novčanim sredstvima na koje ukazuje slučaj unatrag nekoliko godina kada je DPDS prebacio milijun kuna na račun privatnog trgovačkog društva, slučaj koji je pravomoćnom sudskom presudom kvalificiran kao kazneno djelo, moguće je provoditi u sredinama u kojima ne postoje jači oblici društvene kontrole (obavezne revizije poslovanja javna, obvezni postupci javne nabave i slično). 

Tko nam može garantirati kod ovakvog stanja stvari da trenutna garnitura koja obnaša vlast u Dubrovniku i koja namjerava produljiti upravljačka prava nad zidinama DPDS-u neće, na primjer, zauzvrat zatražiti novčanu pozajmicu za provođenje slijedećih predsjedničkih ili izbora za EU parlament (ovakva praksa nije dosada bila nepoznata u našoj zemlji).

Iz navedenih razloga smatramo da se upravljačka prava nad tako važnim resursima ne mogu i ne smiju dugoročno pod nedefiniranim uvjetima prepuštati isključivo privatnim pravnim osobama. Takav način upravljanja predstavlja netransparentnost protiv kojeg SDP ima jasan stav, a to je nulta stopa tolerancije prema korupciji. 

Iz tih razloga vijećnici SDP će tražiti micanje točke s dnevnog reda u kojoj se nameće izglasavanje za sporni ugovor, ukoliko ne bude maknuta bit ćemo protiv.

S poštovanjem,     

Predsjednik GO SDP Dubrovnik         

 Jadran Barač

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *