ZBOG GODIŠNJIH ODMORA U HZZ-U NISU ISPLAĆENE POTPORE ZA LIPANJ I SRPANJ

265

 

Nedopustivo je da pojedinim korisnicima mjere za očuvanje radnih mjesta još nisu sjele potpore za lipanj, kada su već trebale biti isplaćene i one za srpanj.

Udruga Glas poduzetnika upozorava da mjere za očuvanje radnih mjesta poduzetnicima i obrtnicima nisu isplaćene za srpanj, a nekim još ni za lipanj.

U anketi koju smo proveli među našim članovima čak 76 % njih je istaknulo kako još uvijek nisu sjele potpore za srpanj, dok njih 8% nije još uvijek dobilo ni one za lipanj (grafovi u prilogu). Govorimo doista o velikom postotku, a još više je zabrinjavajuća činjenica da sredstava ima! Tako naime u medijima govori ministar Marić, ali ona očito ne stižu na adrese korisnika. Upite ministar prebacuje na HZZ.

Posljednjih dana, pak, ravnatelj HZZ-a u medijima ističe kako će potpore za lipanj biti isplaćene zaključno s 20. kolovoza. Također, ne vidi problem u tome što one kasne cijelih mjesec dana. Navedeno objašnjava time što su djelatnici HZZ-a morali uskladiti i svoje godišnje odmore.

Nedopustivo je da se, očito zbog godišnjih odmora, ostavlja korisnike mjera bez ikakvih sredstava za isplatu plaća. Hrvatski zavod za zapošljavanje u ovoj kriznoj situaciji mora prilagoditi svoje resurse i način rada. Na ovaj način stvara se dodatan jaz između javnog i privatnog sektora, jer dok su jedni na plaćenim godišnjim odmorima, drugi nemaju ništa.

Također, poduzetnici i obrtnici koji su slali upite i žalbe HZZ-u čekaju odgovor više od mjesec dana. U razdoblju u kojemu su im informacije potrebnije nego ikad, do njih ne mogu doći. Postoje, dakako, i iznimke, ali čini se da je organizacija unutar samog HZZ-a zakazala.

Jučer smo u ime naših članova poslali upit na ovu temu i Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Odgovor čekamo.

***

 

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je u dva tjedna od osnivanja prikupila više od 12.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *