U narodu će se reći kako dobar kuhar vrijedi pola zdravlja, a poznata kineska poslovnica kaže: Tri desetine liječi medicina, sedam desetina liječi pravilna hrana. Time nam se želi reći da se određene bolesti mogu spriječiti pravilnim odabirom hrane. Što može biti bolje od toga da nam svakodnevna prehrana čuva zdravlje? Naravno, tvrditi ovako nešto previše je općenito i moguće je samo djelomično, ali mnogi ljudi podcjenjuju pozitivne učinke takozvane ljekovite prehrane.
Svrha ljekovite prehrane jest poboljšavanje postojećeg stanja i ublažavanje tegoba ili simptoma pri određenim, već postojećim bolestima. Ovom se koncepcijom u većine ljudi teško može postići cjelovito izlječenje, ali kao dodatna terapija ima uspjeh, a jednostavna je. Čak i ako se hranite zdravo, u početku se moraju egzaktno utvrditi uzroci tegoba. U tom pogledu je medicina savršen izbor za dijagnostiku i propisivanje određene terapije, ali uz pravilnu prehranu svaka će terapija biti učinkovitija, a u nekim slučajevima čak postane i suvišna pa ljudi steknuto dobro zdravlje samo trebaju nastaviti održavati pravilnom prehranom. Tako se pravilna prehrana kao dodatna terapija može provoditi uz terapiju konvencionalnim lijekovima ili drugim metodama liječenja.
Ovo je sasvim logično ako uzmemo u obzir da riba, određene vrste voća i povrća, ali i začini kao što su chili i đumbir imaju takvo ljekovito djelovanje kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogi lijekovi. Osim toga postoji još jedna bitna razlika, a to je da su začini ukusniji i ne opterećuju bubrege i jetru.
No, ne zaustavite se samo na ova dva začina. Svakako više koristite i kurkumu, kardamom, lovorov list, cimet i slično, a što se tiče namirnica osim ribe, voća i povrća koristite više cjelovitih žitarica, maslinovog ulja i orašastih plodova. Meso jedite maksimalno dva puta tjedno, a iz prehrane izbacite svu industrijski pripremljenu hranu i sve namirnice, od povrća i voća do mlijeka, maslaca i jogurta kupujte na tržnici. Tu svakako spada i kruh pa umjesto bijelog kruha iz supermarketa koji nema nikakvu hranjivu vrijednost, a k tome je glavni partner mnogim bolestima, kupujte onaj domaći na tržnici, a na istoj lokaciji možete naći i domaće brašno, žgance i zapravo što vam padne na pamet, a što je svakako zdravije kupiti na tržnici, nego već polugotovo u dućanu. Umjesto slatkiša radije pripravljajte kolače bez šećera te koristite med, agavin sirup ili ostale prirodne zaslađivače, dok kao grickalice možete koristiti prepržene sjemenke i orašaste plodove. S vremenom će želja za procesuiranom hranom nestati, kilogrami će se istopiti, a vi ćete biti zdravi. Zar nije fantastično da se sve to može postići samo jednom jedinom stvari – ljekovitom, odnosno pravilnom prehranom.
Sigurno ćete reći i to da ovakav tip prehrane zahtijeva dodatno vrijeme pripreme, ali istraživanja su pokazala da obitelji koje kupuju hranu na tržnicama i onda ju pripremaju doma u potpunosti, troše sam deset minuta više vremena dnevno na hranu, nego one obitelji koje kupuju već gotovu hranu u supermarketu i samo ju ubace u mikrovalnu. Istraživanja kažu i to da dnevno provedemo 90 minuta u promišljanju toga što ćemo jesti, kupovini i i pripremi hrane. Što je onda tih dodatnih deset minuta posla, pogotovo ako se radi o vašem zdravlju!?