Zemlja bez ljudi: Iz Hrvatske je iselila jedna cijela županija

69

Hrvatska svake godine samo prirodnim putem gubi grad veličine Osijeka, rekao je za 24sata doc. dr. sc. Tado Jurić sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Od travnja 2011. do ožujka 2018. prirodnim putem izgubili smo 91.750 stanovnika. Kad se tome pridoda iseljavanje, jasno je zašto demografi upozoravaju na ozbiljnost problematike. Iseljavanje iz Hrvatske počelo je još 2009. godine. Godinu ranije Hrvatsku je zahvatila kriza te je i tadašnji premijer Ivo Sanader povijesno obznanio da smo “u banani”. Od te godine Državni zavod za statistiku počinje bilježiti negativan migracijski saldo s inozemstvom. To znači da je 2009. godine broj Hrvata koji je odselio u inozemstvo premašio broj onih koji su iz inozemstva doselili u Hrvatsku.

Otad crne brojke neumoljivo rastu, a Hrvatsku napušta sve veći broj ljudi piše 24sata.hr

Nakon pristupanja Hrvatske EU 2013. godine granice se otvaraju, a do posla u stranoj zemlji nikad nije bilo lakše doći. Ne čudi stoga da masovnije iseljavanje kreće od 2014. godine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u Hrvatsku je od 2012. do 2016. godine iz inozemstva doselilo 55.666 ljudi. Kako je u istom razdoblju iz Hrvatske u inozemstvo odselilo njih 115.084 saldo migracije je negativan i iznosi -59.418. Bitno je napomenuti da za svoja istraživanja o unutarnjim i vanjskim migracijama DZS koristi podatke MUP-a o prijavama i odjavama prebivališta.

Kako mnogi Hrvati koji odsele u inozemstvo ne odjave odmah svoje prebivalište u domovini, stručnjaci predviđaju da je stvarna brojka iseljenih višestruko veća, odnosno da prelazi 300.000.

Podaci DZS-a pokazuju da su najgori migracijski saldo, odnosno najveću razliku između broja doseljenih i odseljenih imale Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Vukovarsko-srijemska, Zagrebačka te Brodsko-posavska županija.

Cijeli članak pročitajte na 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *