Znate li što se nekada nalazilo u ovoj kući?

12551

Vjerojatno mnogi od vas ne znaju što je nekada bilo u ovoj dubrovačkoj kući. Nagađa se kako će se srušiti, radi proširenja ceste. Evo malo podataka, koje smo saznali u Facebook grupi Dubrovnik nekad:

Kapetan Pavo Saltarić iz Rijeke dubrovačke je otvorio privatnu Nautičku školu u ovoj zgradi na Boninovu ( kraj Stare bolnice ) 1843.g. Bio je “ovlašteni učitelj” za nautiku, hidrografiju i matematiku.

Njegova škola je imala više učenika nego državna osnovana 1852.g. To je bilo zato, jer je podučavao već iskusne pomorce u pripremi ispita za poručnike trgovačke mornarice, kapetane duge plovidbe i zapovjednike velike obalne plovidbe. Za svoje nastavničko djelovanje dobio je brojne pohvale i novčane nagrade.

U pomorskoj školi kapetana Saltarića također se nalazio i internat u sklopu borova i čempresa uz pogled na pučinu. Poučavanje je trajalo od 3-9 mjeseci, a uz prosječno trajanje od 4 mjeseca za najveći broj učenika (jutarnja i popodnevna nastava). Kod kapetana Pava Saltarića ujedno su i stanovali i hranili se mnogi učenici, a honorar poučavanja bio je 15 forinti mjesečno ili 35 uključujući stanovanje i hranu. Neki od učenika su bili: Marko Kravarović i Božo Kusijanović (1853.), Luko Baburica ( 1854.), Niko Štuk i Marko Vekarić (1855.) te Petar Jakšić, Nikola Kovačević, Ivan N. Klaić (1856.). U ovoj privatnoj školi stjecalo se znanje iz gramatike, pisanja, matematike i geometrije te teoretska i praktična nautika za što su rabljeni odobreni priručnici.

Izvor: Dubrovačka Nautika-Pomorska škola u Dubrovniku od 1852. (Đ.Bašić)

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *