Zračna luka Dubrovnik planira završiti 2018. godinu sa ukupno prevezenih 2.543.173 putnika

207

Zračna luka Dubrovnik planira završiti 2018. godinu sa ukupno prevezenih 2.543.173 putnika što je u odnosu na 2017. godinu povećanje od 9,47%.

Porast broja prevezenih putnika pozitivno se odrazio i na financijsko poslovanje pri čemu procijenjeni ukupni prihodi za 2018. godinu iznosi 415,3 milijuna kuna što predstavlja porast od 16,3% u odnosu na prethodnu godinu. Također, procijenjeni ukupni rashodi za 2018. godinu iznose 331,4 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 23% u odnosu na prethodnu godinu. Značajno povećanje ukupnih rashoda se prije svega odnosi na povećanje troškova amortizacije za 52% ili 43 milijuna kuna na ukupan procijenjeni iznos od 125 milijuna kuna za 2018. godinu.

Procijenjena neto dobit Zračne luke Dubrovnik za 2018. godinu iznosi 72 milijuna kuna te je u okviru neto dobiti za prethodnu godinu.

Procijenjena operativna dobit Zračne luke Dubrovnik za 2018. godinu iznosi 170 milijuna kuna što predstavlja povećanje od 14% u odnosu na prethodnu godinu.

Prema najavama prijevoznika za 2019. godinu očekuje se porast broja putnika od 4,59% u odnosu na prethodnu godinu pri čemu se očekuje povećanje broja operacija na letovima prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, poglavito Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj, Poljskoj i Češkoj.

Također, najznačajnije su najave prijevoznika koji su već među prvih deset prijevoznika na Zračnoj luci Dubrovnik prema broju prevezenih putnika. To su prijevoznici EasyJet, Jet2.com, British Airways, Eurowings, TUI Airways i Travel Service koji su najavili povećanje kapaciteta na svim rutama prema Dubrovniku, te će najviše pridonijeti rastu prometa. Značajan rast prometa se očekuje prema destinacijama kao što su London, Pariz, Amsterdam i Dublin.

Posebno je značajna najava otvaranja nove destinacije Philadelphia-e najvećeg svjetskog zračnog prijevoznika American Airlinesa. Osim ove značajne rute još se mogu istaknuti nove linije prema Corku prijevoznika Aer Lingus, prema Linzu prijevoznika Austrian Airlines te prema Tel Avivu prijevoznika El Al, kao i dolazak najvećeg europskog prijevoznika Ryanair-a.

Tijekom 2018. godine Zračna luka Dubrovnik je uspješno nastavila implementaciju projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“ ukupne vrijednosti 225 milijuna eura od čega bespovratna sredstva iz EU fondova iznose 158,3 milijuna eura. Dovršetak projekta očekuje se do kraja 2019. godine.

Tijekom zimskih mjeseci 2018/2019 Zračna luka Dubrovnik je nastavila s procesom rekonstrukcije operativnih površina, pri čemu su dovršene prva i druga faza planirane rekonstrukcije uzletno-sletne staze i to rekonstrukcija središnjeg dijela te rekonstrukcija istočnog dijela. Dovršetak posljednje treće faze rekonstrukcije zapadnog dijela uzletno sletne staze se očekuje do kraja ožujka 2019. godine.

Također, do kraja 2019. godine, očekuje se dovršetak rekonstrukcije staza za vožnju te stajanke, kao i izgradnja novog postrojenja za opskrbu aviogorivom, terminala za generalno zrakoplovstvo, administrativne zgrade te zgrade za razvrstavanje otpada i pratećih sadržaja zaštite okoliša, izgradnja rent-a-car-sela te izgradnja kanalizacijskog sustava do Zvekovice.

 

                                    Zračna luka Dubrovnik d.o.o.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *