Župan Dobroslavić: Pelješki most neće utjecati na trasu autoceste, a nećemo dopustiti gašenje laboratorija i pedijatrije u Pločama

457

Župan Nikola Dobroslavić rekao je na sjednici Županijske skupštine kako gradnja Pelješkog mosta na nijedan način ne utječe na trasu autoceste do Dubrovnika, a istaknuo je i kako Županija nipošto neće dopustiti gašenje pedijatrijske ambulante i laboratorija u Pločama.

Vijećnik Teo Andrić pitao je postoje li više prepreke u gradnji Pelješkog mosta nakon potpisivanja ugovora te ima li izgradnja Pelješkog mosta veze s trasom autoceste do Dubrovnika. Također zanimalo ga je što se radi po pitanju brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik.
Župan Dobroslavić odgovorio je kako je uvjeren da više nema nikakvih prepreka za realizaciju Pelješkog mosta.
”Vlada je proglasila Most prioritetnim projektom broj 1. i cijeli postupak je proveden vrlo ozbiljno. Žalbe ponuditelja su odbijene, sudska tužba jednog od ponuditelja nije prošla. Pelješki most je najvažniji projekt za prometno povezivanje juga Hrvatske, ali to nije dovoljno. Za izlazak iz prometne izoliranosti trebaju nam moderne prometnice. Mi ustrajemo na tome da autocesta koja je planirana kao Zagreb – Dubrovnik; a mi smo uvijek govorili Dubrovnik – Zagreb; nastavi svoju zadnju dionicu od Metkovića do Osojnika i bude izgrađena što prije. Inicijative da autocesta prema jugu prođe izvan naše države držimo apsolutnim ‘nonsensom’, jer ne možemo našu državu povezivati preko druge države”, rekao je župan Dobroslavić.
”Brza cesta je u fazi izrade studije izvodljivosti. Ranijim verzijama nismo bili zadovoljni ni mi ni Župa dubrovačka niti Konavle. Obećano je kako će se naše primjedbe usvojiti i ustrajemo i dalje na tom projektu”, rekao je župan.

Dalibora Mihaljevića zanimalo je što se događa oko Doma zdravlja u Pločama.
”Tamošnji gradonačelnik vas je prozvao da ste vi odgovorni ako dođe do gašenja Medicinsko-biokemijskog laboratorija? Hoćete li to dopustiti i kako je došlo do ovce situacije”, pitao je on.
”Dom zdravlja u Pločama uredno posluje sve ove godine, ali se susreo s problemom opstanka laboratorija zbog nemogućnosti zapošljavanja ljudi određene struke. Postoji i problem pedijatrijske ambulante, a Županija neće dopustiti da se izgasi niti laboratorij niti pedijatrijska služba. Već smo određena financijska sredstva prebacili Domu zdravlja. Mi smo smatrali da se u tu pomoć treba uključiti i Grad Ploče, a nakon što smo izviješteni o stanju, pozvali smo i gradonačelnika Ploča u Županiju. Oni se nisu odazvali, a ne znam zašto. Nisam pratio što je gradonačelnik o tome izjavljivao, ali mi stojimo iza i laboratorija i pedijatrijske službe. Smatramo da to Grad Ploče treba poduprijeti, ali ako to ne naprave mi ćemo to svakako realizirati”, rekao je župan te pozvao pločanske vlasti da ne ignoriraju pozive na sastanke.
Vlaho Ivaniš pitao je je li konačno dogovoreno financiranje zgrade OŠ Cavtat.
”OŠ Cavtat će raditi u staroj zgradi samo onoliko koliko će nam trebati da započnemo radove. U postupku je donošenje novog zakona koji će omogućiti interventnu gradnju u ovakvim situacijama gdje je nemoguće odvijanje nastave. Imamo uvjerenja Ministarstva da će OŠ Cavtat ući u taj program financiranja. Tu gradnju će sufinancirati i Županija i Općina Konavle. Idemo na glavni projekt koji će biti gotovo u listopadu. Ako zakon bude tada donesen aplicirat ćemo na Ministarstvo i vjerujem da ćemo dobiti modernu novu školu u Cavtatu. Uz to pitanje veže se i plan Općine da izgradi novi vrtić, tu je pitanje izmještanja učenika, ali mi čvrsto stojimo na stavu da se ide u izgradnju nove škole što je prije moguće i na to ćemo usmjeriti sve svoje snage”, rekao je župan.

Bolnici novi mamograf

Skupština je usvojila i nabavku digitalnog mamografa za OB Dubrovnik vrijednog 1,7 milijuna kuna, a takvu odluku posebno je pozdravila i predsjednica Skupštine Vilma Kosović, inače liječnica po struci.

Domu zdravlja Metković dana je suglasnost za podizanje kratkoročnog kredita za nabavku opreme sufinancirane iz europskih fondova, a specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Kalos dana je suglasnost za kupnju zemljišta u svrhu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *