ŽUPAN NIKOLA DOBROSLAVIĆ: “Neka Bog čuva ovu županiju i domovinu nam Hrvatsku.”

473

Čestitam svima Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića, našega nebeskog zaštitnika.

Ove godine ne slavimo sasvim običan Dan naše županije. Ove je godine dvadeset i peta obljetnica njenog osnivanja. Također je 25 godina od uspostavljanja županijskog ustroja u Republici Hrvatskoj. Uvijek smo govorili da je ovaj regionalni ustroj dobar. Uvijek smo zastupali stajalište da je ustroj koji je osmislio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman optimalan za Hrvatsku. To je potvrdila i Vlada premijera Andreja Plenkovića koja iza njega čvrsto stoji.

  1. travnja 1993. god održana je prva sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije.

Otad plovi županijski brod u izazovnoj plovidbi boreći se za boljitak naših sugrađana i naših gospodarstvenika.

Početak je bio obilježen mukotrpnim oporavkom od teških razaranja nanesenih agresijom i okupacijom dijelova županije, kojima su opustošena područja Konavala, Župe, Primorja i dijelovi Grada.

Državnim programom obnove i marljivošću naših ljudi podigli smo iz pepela stradala područja.

Vratili smo turizam, ojačali poljoprivredu, osnovali sveučilište, izgradili luke, popravili ceste…

Na taj smo način, unatoč ratnim štetama, uspjeli sustići najnaprednije regije u zemlji i danas smo u krugu pet najuspješnijih hrvatskih županija.

Ostvarujemo iznimna postignuća u turizmu, u čemu smo ponajbolji u Hrvatskoj, a Dubrovnik se ravnopravno nosi sa svjetskom turističkom elitom.
Među najboljima smo u zemlji u korištenju fondova EU, koje smo od prvog dana prepoznali kao najvažniji i često jedini dostupan izvor financiranja naših projekata.

Ponajbolji smo u gospodarenju pomorskim dobrom.

Proizvodnja mandarina u dolini Neretve dosegnula je veličinu od 100.000 t godišnje i postala važan hrvatski izvozni proizvod i brend.

Vinari naše županije proizvode najbolja hrvatska crna i bijela vina.

Proizvodi naše marikulture na iznimnoj su cijeni i poznati diljem svijeta.

Dobili smo modernu zračnu luku Dubrovnik, važan ulaz u našu županiju za polovicu naših posjetitelja.

Modernizirana je luka Ploče, izgrađena luka u Gružu kao pretpostavke za prihvat tereta odnosno putnika, posebno s brodova na kružnim putovanjima.

Osnovana su dva sveučilišta i jedno visoko učilište. Pomogli smo stipendijama svim naraštajima studenata i srednjoškolaca, uključujući i omogućavanjem prakse u našem županijskom uredu u Bruxellesu.

Gradimo konačno i Pelješki most.

Nezaposlenost nam je među najnižim u Hrvatskoj, demografsko stanje bolje od hrvatskog prosjeka, nemamo znatnijeg iseljavanja.

Sve ovo postigli smo čuvajući i obnavljajući prebogatu kulturnu baštinu i štiteći prirodne vrijednosti kojima nasreću obilujemo.

Sve ovo postigli smo čuvajući naše tradicionalne vrjednote, običaje i našu vjeru.

Čuvajući vrjednote iz Domovinskog rata, uvijek imajući na umu nesebičnu žrtvu naših poginulih branitelja, patnju njihovih obitelji, uz poštivanje svih branitelja i žrtava agresije.

Postigli smo sve to čuvajući dobre odnose među ljudima, toleranciju u odnosima s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama.

I držeći se čvrsto maksime „obliti privatorum publica curate“, i one „ ne obećavaj što ne možeš ispuniti, što obećaš ispuni“.

U ovim vremenima kad svjedočimo poplavama populizma, spinova, isprazne galame uvijek nam je cilj bio postići vjerodostojnost. Time, sigurni smo, bitno pridonosimo stabilnosti toliko potrebnoj građanima, gospodarstvenicima, ulagačima, turistima…

No pred nama je dug i naporan put. Moramo auto cestu dovesti do Osojnika, naravno kroz našu županiju, moramo spojiti Grad sa zračnom lukom brzom cestom, izgraditi Kongresni centar, još bolje povezati prometnicama i novim trajektnim lukama naše otoke. I još mnogo toga.

S punim samopozdanjem, s vjerom u naše sugrađane, u ovu Vladu ostvarit ćemo naše ciljeve. A pouzdajemo se na tom putu i u našega nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima  županijskih priznanja,

svim sugrađanima još jednom čestitam Dan županije.

Neka Bog čuva ovu županiju i domovinu nam Hrvatsku.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *