ŽUPAN UZ DAN DRŽAVNOSTI RH “Među tri smo najbolje županije u Hrvatskoj, najbolji po korištenju europskih sredstava, a u sljedećem mandatu nastavljamo s razvojnim projektima!”

743

U Palači Sponza danas je održan tradicionalan prijem Županije povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Župan Nikola Dobroslavić tom je prigodom uputio čestitke povodom Dana državnosti, našeg najvećeg svjetovnog blagdana, ali je i podsjetio na početke stvaranja naše države te trnovit put do toga da smo danas uspješna država, ravnopravna s drugim razvijenim zemljama Europe i svijeta. Također, župan Dobroslavić je, među ostalim, istaknuo da je Dubrovačko-neretvanska županija među tri najrazvijenije hrvatske županije, najuspješnija županija po korištenju europskih fondova, sa sedam milijardi kuna ugovorenih projekata.

Cijeli govor župana Nikole Dobroslavića prenosimo u nastavku:

“Poštovani uzvanici, gospođe i gospodo,

Dan državnosti najveći je svjetovni blagdan u našoj zemlji. U doba pandemije slavimo ga na jedan ograničen način, međutim jednako svečano. Dan državnosti spomen je na prijelaz iz jednostranačja u višestranačje iz nedemokratskih režima u demokraciju. Spomen je na dan 30. svibnja 1990. godine i na održanu konstituirajuću sjednicu prvoga saziva Hrvatskoga sabora, izabranog na slobodnim demokratskim izborima, nakon desetljeća jednoumlja nedemokratskih režima koji su vladali Hrvatskom.

Održani demokratski izbori i tako izabrani Sabor je doista bio točka preokreta, vraćanje vlasti narodu, prijelaz iz totalitarizma u demokraciju.

Toga dana Hrvatska je zakoračila u slobodu i krenula ka svojoj samostalnosti.

Na konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora za predsjednika RH izabran je dr. Franjo Tuđman.

Izabran je državnik koji je mudro i odvažno vodio zemlju u suprotstavljanju  agresiji, kroz borbu za očuvanje slobode i samostalnosti, za teritorijalnu cjelovitost, za pozicioniranje Hrvatske u Europi i svijetu.

To su bila sudbonosna vremena s povijesnim događajima za naš narod:

Referendumom od 19. svibnja 1991. godine na kojem su se građani Hrvatske izjasnili za samostalnost Republike Hrvatske;

Postrojavanjem prvog sastava Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske 28. svibnja 1991.;

Donošenjem povijesne Odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske 25. lipnja iste godine u Hrvatskom saboru;

Proglašenjem pune samostalnosti i raskidanjem svih državnopravnih sveza s drugim sastavnicama bivše SFRJ 8. listopada 1991.

Nažalost za svoju samostalnost morali smo podnijeti veliku žrtvu. Žrtvu u dragocjenim životima naših najhrabrijih sinova, u zdravlju ranjenih i oboljelih branitelja, u patnjama logoraša, životima i stradanjima civila.

Tu žrtvu nećemo nikad zaboraviti.

Podnijeli smo žrtvu i golemom materijalnom štetom u našim gradovima i selima, na našoj kulturnoj baštini, na našim svetinjama.

Sve smo to izdržali, pobijedili smo i potvrdili se kao slobodan narod rame uz rame sa drugim narodima slobodne i napredne Europe i svijeta.

Potvrdili smo se kao narod koji ima snagu zbaciti okove kojima smo kroz povijest bili okivani. Kao narod koji može ostati suveren i ravnopravan na europskoj i svjetskoj političkoj pozornici, u najelitnijim integracijama kao što su NATO i EU.

Danas imamo uređenu državu, snažnu vojsku, sposobnu policiju, pa posezanja prema hrvatskom teritoriju, našoj kuturnoj baštini i našim velikanima, kojih na žalost još ima, smatramo jednom drskošću bez pokrića. Na ta posezanja znamo odgovoriti, nećemo nikom dopustiti dirati u naše, kao što se mi ne diramo u tuđe.

Našu geostratešku sigurnost jačamo izgradnjom Pelješkog mosta, koja je rezultat ustrajanja ove županije na realizaciji ovoga projekta i razumijevanju ove Vlade da je povezivanje Hrvatske obveza svake odgovorne i domoljubne hrvatske vlasti. Tu sigurnost ojačat ćemo i daljnjim povezivanjem autocestom, brzim cestama i povezivanjem otoka.

Fokusirani smo na gospodarski razvitak, bolji život naših ljudi, perspektivu mladih i naše djece. Pandemija COVID 19 pogodila nas je kao i cijeli svijet, zdravlje i živote naših sugrađana, naše gospodarstvo, posebno turizam. Zaslugom naših zdravstvenih djelatnika, naših stožera, službi i udruga nazire se izlazak iz ove zdravstvene i gospodarske krize. Uspješno se odvija cijepljenje, epidemiološka slika nam je sve bolja i omogućit će nam uspješnu turističku sezonu. Zahvalni smo Vladi RH na mjerama potpore za gospodarstvo u ovoj krizi, a ona se u ovoj županiji očitovala u potporama za zaposlenost od više od 500 mln kuna te potporama za likvidnost tvrtki od oko 140 milijuna kuna. Time su očuvana radna mjesta za naše ljude, očuvane tvrtke kako bi mogle nastaviti rad u vremenu pred nama. Tome smo i mi kao županija pridonijeli svojim potporama zdravstvu, potporama poduzetništvu, dovođenjem ureda HAMAG-BICRO- a, Agencije za malo gospodarstvo u županiju. Tome su znatno pridonijeli i naši gradovi i općine.

DNŽ je danas među tri najrazvijenije hrvatske županije. Stali smo uz bok Istarskoj županiji premda smo imali puno teži polazni položaj.

Najuspješnija smo hrvatska županija po korištenju fondova EU, sa 7 milijardi kuna ugovorenih projekata.

Među njima smo najponosniji na Pelješki most koji se zajedno s pristupnim cestama uspješno završava, na obnovljenu Zračnu luku, Studentski dom, Objedinjeni hitni bolnički prijem, Dnevnu bolnicu u Metkoviću, Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, dva poduzetnička inkubatora, navodnjavanje Donje Neretve, sedam projekata luka koje su u realizaciji. Ponosni smo na uspostavljenu stalnu Hitnu helikoptersku medicinsku službu i osigurani zlatni sat sa sve naše sugrađane.

Centar za gospodarenje otpadom, Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture, nove luka Perna i Prigradica, ribarske luke u Veloj Luci i Sustjepanu, Zavičajna kuća Dubrovačkoga primorja, Gradski muzej u Korčuli, Muzej zlata i srebra u Smokvici i drugi potvrđuju naš rad i uspješnost u tom radu.

U izradi je Studija utjecaja na okoliš i postupak dobijanja lokacijske dozvole za autocestu Čvor Metković – Osojnika, studijska dokumentacija za brzu cestu do Zračne luke i  za Pelješku cestu.

Čvrsto ćemo povezati našu županiju unutar nje same i s ostatkom Hrvatske i EU. Nećemo nikom dopustiti da dovede u pitanje regionalni status ove županije i status Dubrovnika kao regionalnog centra. Nećemo nikom dopustiti dirati u naše gradove i općine jer je upravo ovakav teritorijalni ustroj dao puni doprinos iznimnim postignućima ove županije.

Zahvaljujem našoj Vladi na razumijevanju i potpori realizaciji svih naših projekata. Posebna zahvala na potpori našoj inicijativi za povezivanje Lastova s  Dubrovnikom, koje imamo od prije nekoliko dana.

Hrvatska će, u velikoj mjeri zaslugom ove Vlade, imati na raspolaganju 185 milijardi kuna europskih sredstava u idućim godinama. Ovakvu priliku za razvoj ova će županija iskoristiti ostvarenjem svojih razvojnih projekata u prometnom povezivanju, za potpore gospodarstvu za daljnji razvoj turizma, poljoprivrede, zelenog i digitalnog gospodarstva, za navodnjavanje, za zdravstvo, nove škole i dvorane, športsku infrastrukturu. Želimo osigurati zaposlenost za sve, posebno mlade sukladno njihovim sklonostima i kvalifikacijama.

Danas je i Dan oružanih snaga RH i koristim prigodu čestitati i njihov dan svim pripadnicima Oružanih snaga, dakako i cijeloj Hrvatskoj. Ponosni smo na našu vojsku izraslu iz obrambenog domovinskog rata, ponosni smo također da napokon kreće nabavka borbenih aviona što smo uvijek podržavali.

Čestitam svim našim sugrađanima 30. svibnja, Dan državnosti.

Neka živi Dubrovačko-neretvanska županija i jedina nam i najljepša domovina Hrvatska.”

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *