ŽUPANE, JESTE LI SPREMNI PREUZETI ODGOVORNOST ZA EKOLOŠKU I EKONOMSKU KATASTROFU?

332

Bez obzira što su mnoge osobe iz struke i javnog života iskazale nezadovoljstvo povodom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje u Dubrovačkom primorju, s projektom se ide i dalje.

Ta MBO tehnologija, kojom bi se radilo u Lučinom, odavno je napuštena u svim zemljama koje na suvremeni način promatraju tzv cirkularno gospodarenje otpadom, a to ukazuje na odnos prema projektu i nepoznavanje materije. “, kazao nam je gradski vijećnik Maro Kristić, a kontaktirali smo i bivšeg ministra zaštite okoliša i energetike, Slavena Dobrovića koji nam je rekao kako je svojedobno razgovarao sa županom Nikolom Dobroslavićem te tadašnjim gradonačelnikom Vlahušićem i nudio im drugačija, isplativija rješenja za gospodarenje otpadom, ali je naišao na otpor, inzistiralo se na lokaciji u Dubrovačkom Primorju.

Na sjednici Vlade, održanoj u Dubrovniku 1.veljače ove godine usvojene su sve točke Dnevnog reda, a između ostalog i : prijedlog zaključka u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje te Prijedlog zaključka u vezi s realizacijom Projekta rekonstrukcije lokalne ceste LC69042 na dionici od naselja Trnovica do spoja s lokalnom cestom LC69043 u Čepikućama, u Općini Dubrovačko primorje.

Iako se i lokalno stanovništvo odupire ovoj realizaciji, od ovog projekta se ne odustaje. Protivnici ove ideje od samog početka su Zelena akcija i Srđ je Grad, pa je tako županijski vijećnik Marko Giljača postavio pitanje županu Dobroslaviću: Župane, jeste li spremni preuzeti odgovornost za ekološku i ekonomsku katastrofu koju bi planirana lokacija ŽC “Lučino razdolje” mogla izazvati za uzgoj školjaka i cijeli ekosistem Malostonskog zaljeva, unatoč upozorenjima znanstvenika koji Vas već godinama upozoravaju na posljedice?

” Riječ je o kontinuiranoj nebrizi jedinica lokalne samouprave koje nisu imale niti sposobnosti, niti snage, niti znanja provesti projekt kanalizacijskog sustava, kojim bi se zaštitio ovaj jedinstveni dio naše obale i čuveno uzgajalište najkvalitetnijih ekološki uzgojenih kamenica.
Iz ovog izdvojenog događaja trebamo naučiti lekciju, izgraditi kvalitetnu infrastrukturu kanalizacijskog sustava za postojeće stambene i turističke kapacitete i ne stvarati prostorno – planske preduvjete za gradnju novih potencijalnih onečišćivača. I svakako, zaustaviti daljnje aktivnosti na gradnji Županijskog centra za gospodarenje otpadom na sadašnjoj planiranoj lokaciji u Lučevom razdolju, jer brojni znanstvenici, stručnjaci za krš, stručnjaci za marikulturu i svi kojima je do zaštite malostonskog zaljeva, upozoravaju jedno te isto: taj projekt može trajno ugroziti ekosustav i uništiti školjkarstvo u Malostonskom zaljevu.
Vjerujem da nikome nije u interesu da jedinstvenu, ekološki uzgojenu gastronomsku deliciju koja se u Stonu može jesti direktno iz mora, zbog njegove čistoće, ugrozi nepromišljenim projektima. Ako znanstvenici upozoravaju na opasnost, ako zdrav razum govori da se iznad jedinstvenog prirodnog lokaliteta ne može planirati Centar za gospodarenje otpadom, ma ako postoji i najmanja mogućnost da se ugrozi ovaj jedinstveni ekosustav, tko može imati srca i duše i političkom odlukom preuzeti odgovornost za ekološko i ekonomsko uništenje Malostonskog zaljeva.
Ovdje bih dodao da je naročito sumnjivo što sam u nekoliko navrata zatražio Studiju izvedivosti za Lučino razdolje i da mi nije dostavljena. Uz to što ćemo vjerovatno plaćati najskuplje račune za otpad, građani će tim novcima financirati onečišćavanje Malostonskog zaljeva i ugrožavanje opstanka kamenica.“, dodao je Giljača.

Dubrovnik INsider je poslao upit županu Nikoli Dobroslaviću u kojem smo tražili dostavljanje dokumentacije koja dokazuje da CGO Lučino razdolje neće negativno utjecati na malostonsku kamenicu te dobili scan Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša resornog Ministarstva u čijem zaključku stoji: S obzirom da će se u sklopu ŽCGO sve otpadne vode prije ispuštanja u okoliš pročistiti…ne očekuje se utjecaj na tlo i akvatorij posebnog rezervata Malostonski zaljev i Malo more-uvala Bistrina. ( Rješenje u fotogaleriji).

S obzirom na sva događanja i prepirke oko CGO Lučino razdolje, pokušavali smo doći i do direktora Agencije za gospodarenje otpadom, Josipa Bačića, koji još već par mjeseci izbjegava razgovor s našim novinarima, iako je javna osoba, iako prima nemali osobni dohodak iz naših džepova i iako svi podaci trebaju biti na uvid javnosti. Prošle smo godine objavili članak o “fantomskoj” agenciji, a postavili smo i upit županu Dobroslaviću koliki je trošak zaposlenih u Agenciji u jednoj godini te koliko AGO plaća usluge tvrtke Hidroplan iz Zagreba koja obavlja poslove pripremanja dokumentacije za AGO. Odgovore naravno, nismo dobili iz prve ruke, ali smo ih pronašli i objavili u istom članku od 20.rujna 2018. Podsjetimo, neki vlasnici zemlje na tom dijelu Dubrovačkog primorja su nam potvrdili kako su im iz Agencije nudili predugovore sa tajnom klauzulom, što nikako ne bi smjelo biti, jer bi svi ti dokumenti tijela javne vlasti trebali biti transparentni za sve stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije. Ponovo smo prije 15 dana zatražili razgovor s Bačićem, ali on nas i dalje ignorira, tako da do danas, njegov odgovor nismo dobili.

 

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *