ŽUPKA O PRODAJI JAVNOG DOBRA: Osuđujemo stavove načelnika Općine izrečene na Općinskom vijeću

585

Na 29. sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke održanoj 9. veljače 2021. g. pod točkom 12. našao se “Zaključak” o prodaji dijela puta, koji je u Općinskom vlasništvu, putem javnog natječaja.  Navedeni “Zaključak” našao se na dnevnom redu inicijativom investitora koji na susjednoj parceli  gradi svoj građevinski objekat. 

Interes investitora za otkup predmetne parcele je legitiman, ali izjave načelnika koji je na vijeću iznio niz dvojbenih komentara u teatralnom pokušaju uvjeravanja vijećnika u ispravnost ovakvog  “Zaključka” krajnje su dvojbene i neutemeljene. 

Načelnik Silvio Nardelli je u raspravi na temu raspisivanja javnog natječaja za otkup dijela puta,  između ostalog, ustvrdio kako postoji nemogućnost daljnjeg korištenja te da Općina nema razloga  „braniti“ odnosno zadržati predmetni dio puta. 

Vijećnici ŽUPKE su bili slobodni iste tvrdnje provjeriti s vlasnicima okolnih parcela koji su ostali  zatečeni sadržajem predloženog “Zaključka” jer se navedenim putem koriste posljednjih 45 godina.  Prodajom dijela puta uskraćuje se pravo korištenja javne površine kojom se koriste stanari susjednih  parcela. 

Ovakav “Zaključak” koji vijećnici ŽUPKE nisu podržali, nepovoljan je za stanovnike Župe dubrovačke,  pa tako i za Općinu Župa dubrovačka, a potencijalno i za investitora; Jer, u slučaju da se na javni  natječaj javi treća strana s boljom ponudom, put bi pripao trećem vlasniku i time bi investitor ostao  bez pristupa vlastitoj parceli. Na tu činjenicu je odmah upozorio vijećnik Petar Vuletić, na što je  načelnik odgovorio kako u tom slučaju Općina može poništiti javni natječaj. Takav stav načelnika u potpunosti zapostavlja interese vlasnika susjednih parcela i može se tumačiti kao direktno  pogodovanje investitoru, a to može prouzročiti i pravne postupke protiv Općine. Stoga strogo  osuđujemo stavove načelnika Općine izrečene na Općinskom vijeću.  

Postavlja se pitanje: Postoje li dvostruki kriteriji kada se radi o pristupnim putevima građevinskim  parcelama? S jedne strane Općina uglavnom prema mještanima koji žele graditi na svojoj parceli  postavlja uvjet “darovanja” dijela čestice zemlje Općini, u svrhu pristupnog puta koji će postati javno  dobro, i to bez naknade. S druge strane očito se probranim investitorima to isto javno dobro prodaje  po najnižoj mogućoj cijeni. Postoje li dvostruki kriteriji, prosudite sami. 

Antun Bašić, predsjednik 

ŽUPSKA STRANKA – ŽUPKA

 

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *