19. LJETNA ŠKOLA FILMA ŠIPAN 2022. Godina prije jubileja prepuna odličnih filmskih programa

257

Početak kolovoza donosi nam još jedno filmsko ljeto na Šipanu. Nakon dvije pandemijske godine u kojima su organizatori ovog projekta, Miro Bronzić i Nils Neubert iz udruge Škola filma Šipan, uz gotovo pa puni program uspjeli držati kontinuitet, stiže nam nova, ovaj put devetnaesta po redu, Ljetna škola filma Šipan. U godini kada se, prema stečenoj tradiciji koja obilježava ljeto ne samo na Šipanu već i na puno široj filmskoj karti, već pomalo s respektom i iščekivanjem gleda prema sljedećem dvadesetom jubilarnom izdanju organizatori nam ponovo donose red edukativnih i red kulturno zabavnih filmskih programa.
Ove će godine tako u ustaljenom terminu od 4. do 14. kolovoza pedeset i četvero mladih polaznika biti raspoređeno u četiri radionice. Radionicu igranog filma vodi duo kojeg čine francuska redateljica porijeklom iz BiH Bojana Momirović i dubrovački AV meštar Nikola Kapidžić. Druga radionica igranog filma organizira se u suradnji s udrugom Kaooosss iz Zagreba, a vode je medijski pedagog Jura Troje i student produkcije na ADU Noa Nikolić. Ove godine za mlađe polaznike organizirana je i radionica Filmska početnica u kojoj će polaznici proći sve ono što se događa na i oko jednog filmskog seta, a vode je glumica Katarina Madirazza i student kamere na ADU Petar Lebinec. Za najmlađe polaznike LJŠFŠ i ove godine tu je radionica animacije, ovaj put pod vodstvom odnedavno i stanovnice Šipana diplomirane animatorice Lorene Ivanović.
Dnevni užurbani ritam u kojem mladi šipanski filmaši po sistemu od ideje do premijere, a vođeni stručnim i umjetničkim vodstvom mentora radionica, stvaraju vlastite filmove nadopunjuje se i večernjim kino programima otvorenog kina u jedinstvenom ambijentu pored starog platnja i crkvice Sv. Antuna u Šipanskoj luci. Program  začinjen ambijentalnošću navedene lokacije namijenjen je svima, ne samo polaznicima škole te je i ove godine sastavljen po provjerenom receptu – za svakoga ponešto. Večer otvaranja 5. kolovoza  donosi nam film Baci se na pod – uz prisustvo redateljice i glavne glumice Nine Violić. Drugi dan, 6. kolovoza, u prisustvu redatelja Daria Lonjaka i scenarista Velimira Grgića na programu je akcijska komedija Divljaci. Treći dan, u nedjelju 7.8., donosi nam posebnu projekciju – LJŠFŠ special na plaži Priježba, a prikazuje se hrvatska uspješnica Murina kojoj će nazočiti i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović. Najmlađi gledatelji na svoje će doći u ponedjeljak 8. kolovoza kada je na programu sinkronizirana slapstick komedija Tom & Jerry 2021. U nastavku programa, u utorak 8.8., na Šipan nam stiže ekipa mladih iz Dubrovnika koja je u sklopu akcije Budi kino producent organizirane u programu Kina Magistrala ovaj program početkom lipnja premijerno organizirala u kino Slavici. Svojevrsna repriza navedenog programa pod nazivom More li bolje na Šipan nam dovodi WWF dokumentarac Blue Future te morem inspirirane životne priče Igora Hajdarhodžića – Trabakul i Marijana Žitnika – Maritimo Recycling. Četvrtak, 11. kolovoza donosi nam još jednu posebnu priču vezanu za more i život uz more. Naime, tu večer na programu je malteški igrani film Luzzu s pričom koja prati mladog malteškog ribara koji na naslijeđenom tradicionalnom drvenom brodu uzdržava obitelj starom ribolovnom tradicijom. Nakon dvije pomalo morske večeri, petak 12. 8. donosi nam večer emocija i dobrog raspoloženja uz film Ljeto kada sam naučila letjeti – apsolutni hit film u cijeloj regiji koji na Šipan dolazi skupa s kultnim redateljem Radivojem Rašom Andrićem. Za kraj programa, a dan prije večeri zatvaranja, u subotu 13. 

  1. je koncert dubrovačke ekipe Trio PMS i prijatelji koji će za razliku od svojih standardnih nastupa pod nazivom S kauča na pozornicu sad ipak morati s kauča u barku pa na pozornicu, a sigurni smo da će svojim izvedbama i širinom repertoara oduševiti šipansku publiku. Tradicionalno 14. kolovoza večer  je svečanog zatvaranja koja je na Šipanu i svojevrstan praznik djece i filma te će i ove godine biti sigurno posebno zanimljiva jer će nam donijeti premijere radova svih ovogodišnjih radionica.

 

Programi Škole filma Šipan, inače članice Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s partnerima, održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, HAVC-a, Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske Županije, HZTK Garda Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije te TZ Grada Dubrovnika. Kino programi organizirani su u suradnji sa samima autorima, producentskim kućama i partnerom Kinematografi Dubrovnik.

 

LJETNA ŠKOLA FILMA ŠIPAN 2022. – PROGRAM

05.08. – PETAK

21:00 Svečano otvaranje

Predstavljanje radionica LjšfŠ 2022.

“Baci se na pod”, igrani film, Nina Violić, 2022., HR *

U prisustvu redateljice i glavne glumice  Nine Violić

 

06.08. – SUBOTA 

21:00 „Šmission Impossible“ radionica igranog filma LJŠFŠ 2021.*

21:15 „Divljaci“, igrani film, Dario Lonjak 2022., HR, *

U prisustvu redatelja Daria Lonjaka i scenarista Velimira Grgića

 

07.08. – NEDJELJA  

LJŠFŠ special na plaži Priježba

21:30 „Murina“, igrani film, Antoneta Alamat Kusijanović, 2021., HR, BR, US, SI *

U prisustvu redateljice  Antonete Alamat Kusijanović

 

08.08. – PONEDJELJAK

21:00 „Cipolove pustolovine“ – radionica animiranog filma LJŠFŠ 2021.

21:15 “Tom & Jerry ”, igrano animirani film, Tim Story, 2021., SAD
Sinkronizirano na Hrvatski

 

09.08. – UTORAK

„More li bolje!?“

21:00 „Blue Future“  – WWF dokumentarni film – www.wwfadria.org, HR, TU, IT, 2021.

22:30 Igor Hajdarhodžić – Trabakul 

22:00 Marijan Žitnik – Maritimo Recycling 

 

11.08. – ČETVRTAK

21:00 „Kutak za sretni trenutak“ – radionica street art filma LJŠFŠ 2021.*

21:15 “Luzzu”, igrani film, Alex Camilieri, 2021., MT **

12.08. – PETAK

21:00 „Izazov“– radionica igranog filma LJŠFŠ 2021.*

21:15 „Ljeto kada sam naučila letjeti“, igrani film, Radivoje Andrić, 2022., HR, RS, BG, SK *

U prisustvu redatelja Radivoja Andrića

 

1308. – SUBOTA

21:00  LJŠFŠ koncert„Trio PMS & prijatelji“

U suradnji s TZ Grada Dubrovnika

 

14.08. – NEDJELJA

Svečano zatvaranje

21:00 Premijere radova svih radionica LjšfŠ 2022.

Dodjela nagrada i priznanja

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *