ANA RUCNER DEVETI PUT NA SRĐU: Dubrovnik ima taj poseban čar /FOTOGALERIJA/

273

Kako zvuči violončelo Ane Rucner kad se njegov zvuk stopi s prekrasnim sopranom Sandre Bagarić, danas su u 5 sati ujutro čuli brojni posjetitelji tradicionalnog Aninog koncerta Pozdrav ljetu u sklopu festivala Ana u Gradu. Najljepša prirodna pozornica, amfiteatar Excelsa nekretnina na dubrovačkom Srđu, ugostila je umjetnike, no i sve ljubitelje umjetnosti, koji su na poseban način obilježili Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta. Publika je osim u glazbi uživala i u prvoj ljetnoj Franck kavi. Glazbenu podršku Ani i Sandri pružio je pijanist Darko Domitrović. Koncert je započeo emotivnom autorskom pjesmom, koju je recitirao sam autor, Vojin Perić, a posvetio ju je Ani i gradu Dubrovniku. Ana i Darko Domitrović su praizveli njegovu Ave Mariju, koja se  širila poput nježnog povjetarca istovremeno robusnim, no i zaštitnički raspoloženim Srđem.

Ovaj koncert samo je dio programa autorskog festivala Ana u Gradu. Večeras nas, s početkom u 20 sati, očekuje i Anin koncert na Sunset Beach-u Dubrovnik, na mulu restorana Kantenari, s potpuno drugačijim, crossover repertoarom, a ulaz na koncert je besplatan. Njime će ispratiti prvo ljetno sunce na počinak i po prvi put dvama koncertima otvoriti svoj autorski festival. Dolaskom na Srđ svoju su podršku projektu dali i gđa. Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika, pročelnica za kulturu gđa. Ana Hilje i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić te Renata Arar, pomoćnica pročelnika za međugradsku i međunarodnu suradnju.

Atraktivan repertoar i ove je godine plijenio pažnju. Umjetnici su izveli poznate skladbe kao što su: Labud, Camille Saint-Saënsa, Love of my life legende Freddie Mercuryja, Albinonijev Adagio, Memory iz mjuzikla Cats, Morriconeovu Nella Fantasia, temu Zvijezda je zasjala iz mjuzikla Byron, u adaptaciji Darka Domitrovića, a posebne emocije izazvala je izvedba skladbe Đele Jusića: Život je lijep, iz mjuzikla Dundo Maroje. Na kraju su s umjetnicima svi zajedno zapjevali poznatu Kabiljovu skladbu Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta Jalta, a Sandra Bagarić je svojom izvedbom O sole mio uputila poseban pozdrav prvom ljetnom suncu koje je stidljivo izvirivalo iza Srđa.

– Ispunjena sam, tako mi je drago svake godine dođi ovdje, što je postala svojevrsna tradicija. Vidim ove predivne ljude, stekla sam mnoge prijatelje među Dubrovčanima i Dubrovkinjama i nema tog umora koji bi bio važniji od toga, kazala je za Dubrovnik INsider Ana Rucner.

Pitali smo Anu, koliko je točna teza kako su Dubrovčani zahtjevna publika.

– Vi ste sjajna publika. Svi mi koji dolazimo svirati u grad Dubrovnik znamo kako je ovdje svašta prošlo i došlo i što je sve ovaj grad vidio i to cijenim. Ovo je za mene poseban koncert, jer nije bitno zapravo ni tko svira, ni što svira, najbitniji je taj momenat prirode koji se stapa sa glazbom. Dubrovniku je to Bogom dano, taj poseban čar..ovaj kameni križ, izlazak sunca..grad, sve to osjećam svojim, našim. Zahvalna sam svim posjetiteljima što su vjerni ovom koncertu, već evo devet godina.

Festivalski program nastavlja se nakon 21.6 još dvama predstavama, u izvedbi kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, u Kneževom dvoru, s početkom u 20 h. U subotu je na repertoaru predstava Jučer sam se sjetio plave, koja na pristupačan način progovara o životu slijepih glumaca i njihovom doživljaju svijeta, a u nedjelju u 20 h održava se predstava Čovječja ribica, namijenjena djeci, no zavoljet će ju i odrasli, zbog važne poruke predstave i približavanja djeci atraktivnim kostimima i scenografijom.

Redateljica predstava je Petra Radin, a glumci Vojin Perić – ujedno i ravnatelj kazališta, Dijana Biondić, Suzana Bliznac i Milenko Zeko. Sav prihod s predstava darovat će se Udruzi slijepih i slabovidnih Dubrovačko-neretvanske županije. Karte se mogu nabaviti u kinu Sloboda, na www.ticketshop.hr  i pola sata prije predstava u Kneževom dvoru.

Veliko hvala na podršci gradu Dubrovniku, Turističkim zajednicama Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i samoj županiji koji već 9 godina podržavaju ovaj Festival, kazali su organizatori.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *