ANDRO VLAHUŠIĆ POHVALIO PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2019. GODINU

224

” Prijedlog proračuna grada Dubrovnika za 2019. Godinu iznosi 741.5 milijuna kuna ili 17 tisuća kuna po glavi stanovnika, daleko najviše u Republici Hrvatskoj, što treba pohvaliti.
Proračunski korisnici donose u proračun, 38.8 miliju kuna, što se ponajprije odnosi na proračune kulturnih ustanova, koji se od 2016. Godine prikazuju kao sastavni dio proračuna grada.
Zaduženje grada, primici od zajmova, tj kredita iznose 114.4 milijuna kuna za narednu godinu, te ne ugrožavaju financijsku stabilnost grada, jer je i sa ovim kreditom , Grad nisko zadužen.
Ukupne pomoći planiraju se ostvariti u iznosu od 100.8 milijuna kuna, uglavnom iz proračuna države i EU fondova. Ovaj iznos je planirani iznos, čija realizacija ovisi o tijeku ostvarenja predloženih projekata.
Izvorni proračun grada bez ove tri stavke iznosi 487.5 milijuna kuna, a temelji se najviše na prihodima od poreza i prireza, prihodima od imovine i prihoda po posebnim administrativnim odlukama grada i države. Na priloženim fotografijama vide se izvaci iz prijedloga proračuna grada Dubrovnika za 2019. godinu, sa navedenim brojkama.
Grad Dubrovnik planira ostvariti u narednoj godini 185.2 milijuna kuna prihoda od imovine ili 25 % od ukupno planiranih prihoda. Prihod od imovine iznosi 38 % izvornih prihoda grada, po čemu smo jedinstveni, ne samo u Hrvatskoj nego i cijeloj Evropskoj uniji.
Najvažniji je prihod od prodaje ulaznica za zidine u iznosu od 89 milijuna kuna, te koncesije za žičaru u iznosu od 10 milijuna kuna, uz prihode od zakupa i iznajmljivanja svih poslovnih prostora grada u iznosu od 44.2 milijuna kuna.
Iako nisam gradonačelnik, niti gradski vijećnik, sa zadovoljstvom mogu utvrditi da se na prihodovnoj strani proračuna za 2019. godinu, nalazi oko 140 milijuna kuna prihoda, koje sam osmislio, za njih se teško izborio, kako u Zagrebu, tako i u Dubrovniku, koji ostaju trajno u proračunu grada Dubrovnika za narednu godina, ali i naredna desetljeća.
Ulaznice od zidina, planirano 89 milijuna kuna, a biti će ostvareno više od 100 milijuna kuna, 10 milijuna kuna od koncesije za žičaru, 5 milijuna kuna od Revelina, prihod od prodaje Ducarda, prihod od naplate zaustavljanja autobusa na Pilama. Vlahušićevi zakoni, ugovori i odluke daju ukupno 140 milijuna kuna ili 30 % izvornih prihoda grada.
Da nisam bio sam u borbi za zidine, žicaru, promet na Pilama, da su me podržale lokalne političke stranke, kao i državne institucije kojima je zakonska obaveza brinuti se o imovini Reublike Hrvatske, pa tako i grada Dubrovnika, prihodi za narednu 2019. godinu i godine nakon toga trebali su biti 300 milijuna kuna godišnje, te činiti vise od 50 % prihoda proračuna grada Dubrovnika.
Grad Dubrovnik zahvaljujući svom financijskom potencijalu je mjesto sa najvećom kvalitetom života u Hrvatskoj, za što je dobio i formalno priznanje.
Dubrovnik je grad doseljavanja, a ne iseljavanja, po čemu je i najpoželjniji grad za doseljavanje gradjana Hrvatske, jer se po službenim podacima u naš grad izmedju 2011. i 2016. Godine doselilo 1550 novih stanovnika.

Na rashodovnoj strani proračuna od 294 milijuna kuna namijenjenih za kapitalne projekte, projekata mojih suradnika i mene je vise od 200 milijuna kuna. Tablica razvojnih projekta iz koje je sve vidljivo takodjer je u foto prilogu objave. Stanovi u Mokošici, Lapadska obala, škola na Montovjerni, sanacija Grabovice trebali su već biti završeni da sadašnji vladajući nisu dva puta srušili gradski proračun te onemogućili izgradnju navedenih projekata.
Veselim se nastavku mojih projekata, kada i nakon trećega proračuna koji donese nemaju svojih. Ipak ne mogu sa žaljenjem konstatirati da je u potpunosti izbačen Dom za starije i nemoćne u Gružu, samo ne znam na čiji prijedlog, vladajućih ili njihovih savjetnika. ” napisao je na svom Facebook profilu Andro Vlahušić

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *