BARAČ SASVIM OTVORENO: HDZ me želi zastrašiti i ukloniti s političke scene!

271

Već tjednima traje otvoreni rat dubrovačkog HDZ-a i čelnika SDP-a Jadrana Barača. S obje strane ne štede se grube riječi, a ukazivanjem na aferu Okrajak otvorilo se i pitanje Baračevog zapošljavanja. U iščekivanju novih prepucavanja priopćenjima, razgovarali smo s predsjednikom dubrovačkog SDP-a koji sasvim otvoreno za naš portal govori o sukobu s HDZ-om te paralelnom radu u Vodovodu i svojoj privatnoj tvrtki.

Zašto se niste očitovali na navode HDZ-a, tj. na izneseno nego pričate o političkom progonu?

Nisam se očitovao jer su njihovi navodi besmisleni i iskonstruirani. Nisam vidio pravog povoda da demantiram, odnosno da objašnjavam njihove konstrukcije koje su navedene u cilju da me diskreditiraju, zastraše i uklone s političke scene.

Zašto niste zatražili suglasnost za rad u firmi u srpnju 2014.g kada se otvorila zakonska mogućnost nego tek u rujnu 2015.?
 
Zato jer sam stupio u radni odnos u svojoj tvrtki tek u listopadu 2015. g. nakon ishođenog ovlaštenja za energetsko certificiranje zbog zakonske obveze.  Do tog trenutka nisam bio zaposlen u privatnoj tvrtki NEXT j.d.o.o., bio sam samo osnivač i direktor te tvrtke. Isto tako sam mogao biti vlasnik i osnivač pedeset drugih tvrtki, nema zakonske prepreke za to. Time ni na kakav način nisam mogao naštetiti Vodovodu Dubrovnik d.o.o.

Zašto je Pero Mišković potpisao suglasnost a ne Valentin Dujmović?

Obratio sam se upravi, a na moje obraćanje mi je član uprave izdao pismenu suglasnost.

Kako nema klase i urudžbenog broja na dopisu i znate li da takav dopis nije valjan?

Taj akt je valjan ako ima sadržaj, potpis i pečat tvrtke. Klasa i urudžbeni broj nisu uvjeti valjanosti ovakve vrste očitovanja člana uprave jer se radi o internom aktu tvrtke kojim ona izdaje svom zaposleniku suglasnost. Ukoliko nema klase i urudžbenog broja ne znači da je taj akt nevažeći. Kao takvog su ga pri prijavi dopunskog radnog odnosa uvažila nadležna tijela – mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Zašto ste registirali tvtku za dio istih djelatnosti koje su navedene u vašoj sistematizaciji u Vodovodu?

Gradonačelnik i njegovi savjetnici koji mu pišu ove objede, sudeći po onome što su objavili, ne poznaju institute trgovačkog prava.  Jedno je predmet poslovanja odnosno registrirane djelatnosti u trgovačkom sudu trgovačkog društva, a drugo su opisi poslova i radnih zadataka zaposlenika nekog trgovačkog društva. Tako Vodovod Dubrovnik d.o.o. nije registriran ni za jednu djelatnost za koje je registrirano moje trgovačko društvo. Opis poslova koje ja obavljam na radnom mjestu nadzor. ing. za stroj. radove u Vodovodu Dubrovnik d.o.o odnosi se na poslove nadzora radova gdje je Vodovod d.o.o. investitor i Vodovod d.o.o. ne pruža usluge nadzora na tržištu niti ima registriranu tu djelatnost. Moja tvrtka je između ostalog registrirana i za poslove nadzora, ali ja dosada nisam te poslove za vlastitu tvrtku radio (nisam imao narudžbi za takve poslove). Praktično uopće nema mogućnosti da u poslovima nadzora budem nelojalna konkurencija Vodovodu d.o.o. jer Vodovod Dubrovnik d.o.o., kako je gore navedeno, nije registriran za tu djelatnost.

Jeste li se ogriješili o Zakon o radu koji je bio na snazi kada ste osnovali tvrtku i na trenutni zakon?

Nisam, jer tada nisam bio zaposlen u svojoj tvrtki, zaposlio sam tek nakon ishođenja suglasnosti Vodovoda Dubrovnik d.o.o.

U razdoblju tijekom 2014 godine kada niste bili zaposleni u VaŠoj tvrtki, a tvrtka nije imala niti jednog zaposlenog ostvarili ste prihode. Prvih 7. mjeseci 2014. godine zakonski se niste mogli zaposliti, a od srpnja ste mogli uz prethodnu suglasnost Uprave Vodovoda. Kako je moguće kada niste bili zaposlenik tvrtke ostvariti prihode?

Prema važećim tadašnjim propisima u Hrvatskoj dopušteno je da trgovačka društva obavljaju razne djelatnosti bez zaposlenih te da kao takva ostvaruju i prihode. Činjenica je da prema našim (pa i tadašnjim važećim) propisima nije zabranjeno obavljati registrirane djelatnosti trgovačkog društva bez zaposlenih radnika, osim ako posebni propis koji uređuje uvjete poslovanja u određenoj djelatnosti ili grupaciji ne propisuje obvezu zapošljavanja radnika. Zakon o trgovačkim društvima ni za jedan pravni oblik ne određuje obvezu zapošljavanja radnika kao uvjet obavljanja registrirane djelatnosti. Takav uvjet je određen u nekim posebnim propisima.

Naime Sukladno zakonu o inženjerskim poslovima i djelatnostima koji je vrijedio u vrijeme kada je tvrka radila i kada niste bili zaposleni u svojoj tvrtki ista nije mogla zakonito raditi djelatnosti iz domene koje je registrirana ako nije imala zaposlenog ovlaštenog inženjera. Pitanje je što je što je Vaša tvrtka radila da je ostvarila prihode i tko je za Vas nezakonito radio?

Naime, spomenutim Zakonom se uređuje i temeljni ustroj, djelokrug, javne ovlasti i članstvo u Hrvatskoj komori arhitekata, Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva, Hrvatskoj komori inženjera strojarstva i uvjeti obavljanja stručnih poslova prostornog uređenja. Moja tvrtka i ja kao vlasnik tada nismo ostvarivali prihode tim poslovima niti drugim poslovima koji su regulirani posebnim propisom i koji kao takvi nalažu potrebu zaposlenog ovlaštenog inženjera strojarstva ili nekog drugog. Moja je tvrtka je ostvarivala prihode na temelju ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji s drugim subjektima za obavljanje poslova iz domene strojarstva.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *