Biskup Glasnović na čestitanju Roš Hašane

387

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović sudjelovao je u utorak na primanju koje je priredila Židovska općina u Dubrovniku povodom početka nove židovske godina Roš hašane.

Uime domaćina sve okupljene pozdravila je predsjednica Općine dr. sc. Sabrina Horović koja je kazala kako su blagdan Roš Hašana i blagdan koji se slavi za desetak dana Jom Kipur oni blagdani u židovstvu koji traže ozbiljnost i promišljanje, počinje transformacijsko iskustvo za pojedinca i za narod. Proces promjene počinje unutar nas samih s osjećajem žaljenja za počinjena nedjela i s iskrenom odlučnošću da ih više na ponovim, kazala je dr. Horović te dodala: „Na Roš Hašana stojimo pred nebeskim sudom, otvaraju se knjige života i smrti i mi iznosimo svoju priču i tražimo da budemo upisani za život i u sljedećoj godini.“ Objasnila je i neke židovske običaje vezane uz Roš Hašana te na kraju izrekla tradicionalnu čestitku poželjevši svima da budu upisani za dobru i slatku novu godinu.

Čestitajući 5783. Roš Hašana, kao i blagdane Jom Kipur i Sukot biskup Glasnović je primijetio kako se na ovim susretima može osjetiti obiteljsko zajedništvo i poželio da se tako i nastavi. Podsjetio je, što svjedoče objavljene religije, da je Bog je govorio, a da mi odgovaramo vjerom. Treba se malo potruditi, sa svim našim nesavršenostima i onim što možemo unaprijediti, da to prepoznamo, rekao je. „Stavimo se na put vjere i prepoznavanja Božjeg poziva da bismo prepoznali Boga u transcendenciji, ali i njegovoj slici koja je u nama kao i u svakom čovjeku“, poručio je biskup poželjevši svima da zajedništvo ljubavi, mira, istine, dobrote koje im Bog sprema započnu živjeti već ovdje.

Prigodne čestitke izrekli su također gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te predstavnici drugih vjerskih zajednica u Dubrovniku Salkan ef. Herić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnik i protojerej-stavrofor Vladan Perišić, paroh Srpske pravoslavne parohije dubrovačke.

U pratnji biskupa bio je generalni vikar mons. Ivica Pervan, delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog Dubrovačke biskupije.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *