Blagodati kombinacije meda i cimeta

322

Kombinacija meda i cimeta veoma je zdrava i ukusna Samo jedna žlica dnevno dovoljna je da zamijetite određene promjene u organizmu.

Navest ćemo neke blagotvorne učinke te “čudesne kombinacije”.

Med sadrži antioksidanse koji su potrebni organizmu za pravilno funkcioniranje, dok cimet sadrži polifenole koji su jako značajni za zdravlje cjelokupnog organizma. Polifenoli su zapravo tvari koje su biljke sintetizirale kao odgovor na stresne uvjete, kao molekule specifičnih osobina koje su služile za obranu od insekata i nametnika.

Polifenole nalazimo u voću naročito bobičastom i citrusnom, povrću kao što su artičoke, šparoge, luk, peršin, kelj i repa te napitcima poput čaja, kave, kakaa i crvenog vina. Nadalje, imamo ih u začinima (papar, cimet, muškatni oraščić, đumbir), a posebno mjesto zauzimaju u bilju mediteranskog podneblja.

S obzirom na jako antioksidativno djelovanje, možemo govoriti o usporavanju starenja.

Utječe na razinu šećera u krvi

Čini se da cimetaldehid, aktivna tvar u cimetu, ima potencijalni antidijabetički učinak. Jesu li pripisivani učinci cimeta u kontroli šećerne bolesti posljedica hipoglikemijskog učinka cimetaldehida ili drugih polifenola koji istodobno pokazuju i antioksidativne učinke ili je jednostavno riječ o usporavanju pražnjenja želuca, što posljedično usporava porast glikemije, nije potpuno jasno.

S druge strane, med se sastoji najviše od glukoze, fruktoze i vode, a pogodan je i za dijabetičare.

Pomaže kod mršavljenja

Iako su za mršavljenje najbitniji prehrana i trening, kombinacija cimeta i meda može poslužiti kao dodatak koji će vam ubrzati mršavljenje. Dovoljno je da pola sata prije obroka i odlaska na spavanje popijete vodu sa žlicom meda i cimeta. Time ćete smanjiti apetit i ubrzati metabolizam.

Poboljšava rad srca

Med poboljšava protok krvi, a cimet povećava razinu dobrog kolesterola. Zato su obje namirnice potrebne za pravilan rad srca i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Jača imunitet

Poznato je da je med prirodan antibiotik koji još od davnina koristi za ublažavanje brojnih tegoba. S cimetom, koji ima antibakterijska i protuupalna svojstva, čini prirodan dodatak prehrani koji jača imunitet te štiti tijelo od infekcija i virusa.

Dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *