BRAK I KILOGRAMI Zašto se bračni parovi debljaju?

209

Mnogim parovima hrana je jedna od najvažnijih zajedničkih dnevnih aktivnosti koja lako može dovesti do povećanja tjelesne težine, pogotovo kod novovjenčanih parova koji se tek uhodavaju u čari zajedničkog života.

Brak i gomilanje kilograma

Istraživanje o pretilosti iz 2012. godine je utvrdilo da za parove koji su u braku dvije godine ili više, postoji veća vjerojatnost od dobivanja suvišnih kilograma u odnosu na njihove solo vršnjake. Novoudane žene u ranim dvadesetim godinama će dobiti, u prosjeku, 10 kilograma u prvih pet godina braka, a muškarci u toj dobnoj skupini će dobiti otprilike 13 kilograma u istom razdoblju.

Nije sve u prehrambenim navikama

Supružnici imaju ogroman utjecaj na prehrambene navike jedno drugoga.

Bračni parovi najčešće objeduju zajedno i češće će jesti hranu koju jede supružnik, iako zapravo nisu gladni. Također, češće će kuhati zajedno i jesti kod kuće, i to u većim količinama no što bi npr. u restoranu.

Pritisak je još jedan faktor koji ima utjecaj na kilažu bračnih parova. Osobe koje su u vezi više se trude toliko oko fizičkog izgleda (pogotovo vitkosti) kako bi zadržali interes partnera, a istraživanja su ujedno potvrdila i ono što su laici odavno nagađali – što sretniji brak to više kila.

Naime, objašnjenje leži u tome da, kada su partneri sretni i sigurni u svoju ljubav, pritisak oko fizičkog izgleda nestaje pa se, posljedično, gomilaju i kilogrami.

Kako spriječiti gomilanje kilograma u braku?

Bračni partneri itekako mogu utjecati na zdravi izbor jedno drugoga. Zajedno napravite zdravi jelovnik, kupujte namirnice u trgovinama zdrave hrane te kuhajte zajedno.

Na taj način ćete više ustrajati u zajedničkom cilju i ulagati dodatni napor kako biste ostali zdravi i vitki. Drugi korak neka bude vježbanje za koje također vrijedi – bolje je u dvoje.

direktno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *