Bratimljenje Dubrovnika i Imotskog: Povezuje nas višestoljetna suradnja i mnogi Imoćani koji su dali svoje živote za Dubrovnik

340

Danas su u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika gradonačelnik Mato Franković i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić svečano potpisali Protokol o suradnji između Grada Dubrovnika i Grada Imotskog te time službeno potvrdili status gradova prijatelja.

-Povezanost između gradova uistinu traje dugo, a ono što je važno istaknuti kako su Imoćani dali veliki obol kako bi Dubrovnik bio slobodan grad. Posebna čast i zadovoljstvo jest što je potpisnik ove povelje, imotski gradonačelnik Ivan Budalić koji je osobno sudjelovao u oslobađanju Golubovog kamena i  juga Hrvatske, Važno je reći kako je 36 Imoćana položilo svoj život ovdje na oltar domovine, u Dubrovniku, a to je jedan od razloga zašto smo smatrali kako naše prijateljstvo treba ovjekovječiti na ovaj način, kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

-Ovo je “točka na i” na višestoljetno prijateljstvo dvaju gradova, kazao je imotski gradonačelnik i dodao:

– Sam naziv vašeg rubnog naselja koji se zove Imotica, povjesničari tvrde kako je nastala upravo od riječi Imotski, tako da prijateljstva i suradnja dvaju gradova traje stoljećima. Domovinski rat je bio jako težak i krvav, a Imoćani su ginuli od Iloka do Prevlake i ta krv nas i dan danas povezuje.

Budalić je pročitao pjesmu jednog branitelja koji je poginuo u Iloku. Mladi Imoćanin dao je svoj život u 21. godini svog života. Tijelo mu je ekshumirano 1998, a u džepu njegove uniforme pronađena je upravo ta pjesma.

Okupljenima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica koji je između ostalog kazao kako je u Dubrovniku nemali broj Imoćana koji su svojom vjerom, tradicijom i kulturom obogatili naš grad kao i predsjednik Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku, Blaž Pezo:

-Ponosni smo na ovaj trenutak i čast nam je i zadovoljstvo što smo tu, siguran sam kako će ovo potaknuti gospodarske, kulturne i druge suradnje između ova dva grada.

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *