Cimet – zašto ga nazivaju kraljem začina?

81

Danas ne možemo ni zamisliti da u svom kuhinjskom ormariću, osobito u vrijeme božićnih blagdana, nemamo cimet. Riječ je o začinu koji se dobiva od cimetovca, vrste drveta iz porodice lovora.

Ono što nazivamo cimetom zapravo je osušena unutarnja kora mladih stabala ili grančica. Ta se unutarnja kora suši i uvija u male štapiće promjera 2,5 cm, koji vam mogu poslužiti i kao blagdanska dekoracija. 

Zahvaljujući njegovim zagrijavajućim svojstvima i profinjeno slatkastom mirisu i okusu, rado ga zimi dodajemo u vruće napitke ili pak u kolače i muffine. Mnogi ga uglavnom koriste kao dodatak pitama i kolačima s jabukama, jer se s tim voćem zaista savršeno sljubljuje. No cimet nudi puno više od toga i zaista bi bila šteta koristiti ga samo kao dodatak jelima. 

Osim što je multipraktik u ulozi začina, on je i izvrstan prirodni lijek. Naime, poznato je da može ublažiti cijeli spektar zdravstvenih tegoba – od gastritisa, preko srčanih oboljenja, pa sve do bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Oni koji su dobro upoznati s cimetom (pritom mislimo na cejlonski) kažu da, kombiniran s medom, liječi doslovce sve zdravstvene tegobe. Stručnjaci kažu da ljekovite dobrobiti možemo uživati neovisno o tome koristimo li cimet u prahu, njegova eterična ulja ili štapiće, no važno je da koristimo pravi, cejlonski cimet. 

Nutritivna svojstva i vrijednosti

Osim po bogatstvu antioksidansa, cimet je poznat i po obilju vlakana i mangana

Jedna (jušna) žlica cimeta sadrži:

  • 19 kcal
  • 0,3 g bjelančevina
  • 6,2 g ugljikohidrata
  • 4,1 g dijetalnih vlakana
  • 0,1 g masnoća
  • 1,4 mg mangana (68% dnevno preporučene doze)
  • 77,7 mg kalcija (8% dnevno preporučene doze)
  • 0,6 mg željeza (4% dnevno preporučene doze)

Osim toga, cimet sadrži i vitamine K, E i B6, te minerale magnezij, kalij, cink i bakar.  

Od davnina cijenjeni prirodni lijek

Cimet se tisućama godina koristi u ljekovite svrhe, a poznat je još od biblijskih vremena.

U srednjem vijeku bio je cjenjeniji od zlata, smatran je pravim luksuzom i statusnim simbolom.

U drevnoj kineskoj medicini cimet se primjenjivao kao zagrijavajući i pročišćavajući sastojak koji izvrsno pomaže kod srčanih i plućnih oboljenja, kao i kod tegoba mokraćnog mjehura. 

U liječenju se koristio pravi, a ne kineski cimet.

Cimet djeluje:

  • antibakterijski
  • protugljivično 
  • antioksidativno
  • protuupalno
  • antivirusno
  • antimikrobno

Cejlonski – jedini pravi cimet!

Jako je važno da razlikujemo pravi, cejlonski cimet od onog kineskog jer samo prvi ima iznimna ljekovita svojstva.

Taj se ljekoviti cimet dobiva iz stabla vrste Cinnamomum verum (ili Cinnamomum zeylanicum), a stiže nam iz Šri Lanke (nekadašnji Cejlon). 

U većini trgovina naći ćete samo kineski cimet, koji se dobiva od stabla vrste Cinnamomum cassia. Prepoznatljiv je po peckavoj, oštroj aromi. Ovu jeftiniju varijantu cimeta nije preporučljivo koristiti u liječenju.  

Osim toga, kineski cimet sadrži puno kumarina, tvari koja u većim količinama može prouzročiti i oštećenja jetre. 

Za razliku od kineskog, cejlonski cimet sadrži vrlo malo kumarina, stoga se, kao i zbog brojnih drugih dobrobiti, samo on preporučuje u ljekovite svrhe.  

Doziranje cimeta

Ni sa čim pa tako ni s cimetom ne bismo trebali pretjerivati, no stručnjaci se slažu da je zdrava dnevna doza cejlonskog cimeta otprilike 1-2 žličice.   

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *