”Crkvena baština Marjana” – gostujuća izložba uz predavanje

419

Otvorenje izložbe „Crkvena baština Marjana“ održat će se u srijedu, 30. siječnja u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (Cvijete Zuzorić 4/ III kat). Ovom izložbom želi se skrenuti pažnja na ljepotu, raznolikost i vrijednost crkvene baštine Marjana koja seže od starokršćanskog doba do 20. stoljeća.

Iznimno su zanimljivi i arheološki, povijesno-umjetnički i kulturološki sačuvani tragovi o jednoj od najstarijih benediktinskih opatija čiji se arhitektonski kompleks sastojao od crkve, klaustra i zgrada za stanovanje, opatija sv. Stjepana prvomučenika ( S. Stephanus de Pinis ili sub Pinis). Zanimljiva je povijest splitskog groblja na Sustipanu. Utvrđen je kontinuitet ukapanja od kasne antike do najnovijeg doba. Splićani su se ukapali na Sustipanskom groblju u doba kuge sve od XIV. stoljeća do 1784. Do 1826. groblje se spominje kao pokapalište prosjaka, stranaca i siromaha, a novo groblje koje se izgradilo prema projektu najpoznatijeg splitskog arhitekta Vicka Andrića naziva se katoličko (Cimitero catolico di S. Stefano). Groblje je imalo izuzetnu vrijednost zbog niza nadgrobnih skulptura obiteljskih kamenih grobnica, radovi vrsnih umjetnika(Ivan Renić, Šimun Carrara, Ivan Meštrović i dr.) i zbog uglednih osoba iz javnog, političkog, kulturnog i umjetničkog života Splita

 Izložba je rezultat suradnje Dubrovački knjižnica s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Muzejom grada Splita, Arheološkim muzejom u Splitu i Javnom ustanovom za upravljanje Park-šumom Marjan. Uz Ivana Viđena, izložbu će predstaviti i autori izložbe Ante Jurčević i Goran Borčić. Izložba ostaje otvorena do 20. veljače 2019.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *