DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

167

Osnovni cilj Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se svake godine 22. rujna obilježava u Hrvatskoj, jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama.

Spomen je to i na 22.rujan 1999.kada je na zagrebačkom općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2014.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti sigurno okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su žene, a počinitelj je bračni ili izvanbračni suprug, ili bivši suprug, iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.

Nasilje nad ženama je primjer zlouporabe moći jednog spola nad drugim. Statistike pokazuju kako žrtva može biti bilo koja žena, bez obzira na godine, obrazovanje, materijalnu situaciju ili nacionalnost. Nasilnici također mogu biti bilo koje profesije ili nivoa obrazovanja. Žena često ostaje s nasilnikom jer joj ili nitko ne vjeruje što se događa, zato što drugi traže krivicu u njoj, zato što nema dovoljno materijalnih sredstava, iz straha, zbog djece, zbog straha kako će joj uzeti djecu, jer se srami okoline, vjeruje kako će jedan dan biti bolje ili je emotivno vezana za partnera. Poznato je kako takvi muškarci kontroliraju i izoliraju svoje žene, a znaju izmijenjivati i momente nježnosti, što ženi daje nadu kako će se stvari jednog dana promijeniti.

Nacionalni dan obilježava se tradicionalno polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, mjestu gdje se zbilo ubojstvo triju žena i pokušaj ubojstva još jedne žene. U drugim gradovima ovaj se dan obilježava mimohodom i prigodnim programima.

Sve vi koje ste zlostavljane, nad kojima je vršeno nasilje: vjerujte sebi, znajte kako ste vrijedne, znajte kako ste uložile trud u vaš brak, djecu, obitelj i kako nitko nema prava uništavati vaš život. Nađite nekoga tko vam vjeruje, izađite iz začaranog kruga. Zapamtite kako i vaša djeca koja gledaju dugotrajno zlostavljanje, ne znaju za drugi oblik komunikacije te kako postoji velika vjerojatnost da i sami postanu zlostavljači.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *