DANAS Ispraćaj fra Iva Kramara u Pridvorju

1576

Fra Ivo Kramar, svećenik franjevac Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene, predstojnik franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju i kapelan policijske kapelanije “Sv. Vlaha” u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, preminuo je u prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak, 6. listopada, u popodnevnim satima u Dubokoj Ljutoj. Široj javnosti bio je poznat po svojim književnim djelima i brojnim kulturnim događanjima koje je priređivao u samostanu u Pridvorju.

Ispraćaj pokojnika u samostanskoj crkvi sv. Vlaha u Pridvorju bit će danas, nedjelja 9. listopada u 14 sati. Misu će predvoditi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

U ponedjeljak 10. listopada misa zadušnica i ukop bit će u samostanu sv. Franje u Gučoj Gori u 13 sati.

Fra Ivo Kramar rođen je 26. travnja 1967. godine u Maljinama, župa Guča Gora, od oca Pere i majke Mande r. Rajić. Osnovnu školu pohađao je rodnom mjestu i u Gučoj Gori, a nakon toga je upisao i završio Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (1982-1986).

Po završetku srednje škole u Dubravama je 13. srpnja 1986. obukao franjevački habit i stupio u godinu novicijata. Prve privremene zavjete položio je godinu dana kasnije 11. srpnja 1987. u Sarajevu, a svečane redovničke zavjete položio je pred provincijalom fra Petrom Anđelovićom u Sarajevu 19. listopada 1991.

Nakon što je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu završio studij teologije (1987-1992), najprije je zaređen za đakona u Sarajevu 1. prosinca 1991., a red prezbiterata mu je 20. srpnja 1992. godine podijelio 20. srpnja 1992. mons. Srećko Badurina u župi Podhum kod Livna.

Prvu službu kao župni vikar obnašao je u župi Tolisa (1992-1994). Istu službu obavljat će i u župi Vitez (1994-1998). Nakon toga postaje župnik u župi Brajkovići (1998-2000), a istu službu obavljat će i u župi Ovčarevo (2000-2003). Iz Ovčareva odlazi u župu Dolac, gdje je 2003. kratko obavljao službu župnog vikara. Iste godine odlazi u Kufstein u Austriji, gdje će do 2004. obavljati službu pastoralnog pomoćnika. Nakon odlaska iz Austrije dvije godine djeluje kao samostanski vikar u samostanu sv. Ante u Beogradu (2004-2006), a onda će ga Božji naum odvesti u daleku Australiju, gdje je djelovao kao pastoralni pomoć u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Brisbane-u (2006-2008).

Po povratku iz Australije vratio se ponovno u Njemačku, gdje je obnašao najprije službu pastoralnog pomoćnika u župi Palling (2008-2009), zatim službu dušobrižnika u župi Rosenheim (2009-2010), službu pastoralnog pomoćnika u župi Erdweg (2010-2012), te ponovno službu dušobrižnika u župi Palling (2012-2016).

Odlukom Uprave Provincije 2016. godine fra Ivo je preuzeo najprije službu predstojnika samostana sv. Vlaha u franjevačkom samostanu u Pridvorju na jugu Hrvatske, a zatim 2017. i službu policijskog kapelana koju je vršio u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj po dekretu Vojnog ordinarija Republike Hrvatske.

U riječima sjećanja na pokojnog fra Iva na mrežnoj stranici njegove franjevačke provincije piše: “Svi koji su poznavali dragog fra Ivu znaju da je bio pjesnička duša. Pjesnike je teško razumjeti i slijediti njihov tijek misli. Sjećam se jednoga posjeta samostanu u Pridvorju gdje je fra Ivo, može se slobodno reći, nakon brojnih putešestvija po cijelom svijetu našao svoj mir i spokoj svojoj nemirnoj duši. Govoreći o svojoj ljubavi prema pjesništvu rekao je da je ‘poezija najuzvišeniji govor i najčišća filozofija ljudskoga uma’. I zaista, živeći u čudesnom konavoskom kraju, poznatom po svome konavoskom vezu, tkao je naš fra Ivo svoje najljepše stihove. Kako smo svi mi, koji smo mu bili braća i prijatelji, samo s nestrpljenjem iščekivali njegove stihove koje je znao poslati u svako doba dana i noći. Svojim dubokim glasom izgovarao je stihove iz kojih je isijavala ljepota njegove franjevačke pjesničke duše. A sestrica smrt, kako joj je tepao sv. Franjo, uzela je našega brata Ivu u trenutku kada je bio u naponu svoje snage i kada smo od njega očekivali da ispiše najljepše stihove života.

Možemo samo reći: Bogu hvala za još jedan život i neka je vječni pokoj njegovoj duši. Dobri Gospodin neka mu uzvrati za svako dobro koje je učinio, a slabosti i grijehe neka sažeže u vatri svoga božanskoga milosrđa.”

Pokoj vječni daruj mu Gospodine. I svjetlost vječna neka mu svijetli.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *