DIRLJIVA PRIČA O ‘MOJOJ DOMOVINI’: Tutića su inspirirali tenkovi, a izvođači su pod uzbunom stizali zatvorenim cestama

388

Pjesma “Moja domovina” s godinama je postala “neformalna hrvatska himna”, a priča iza njezina nastanka te turbulentne 1991. godine svjedoči o prijateljstvu Rajka Dujmića i Zrinka Tutića, u to vrijeme najtiražnijih hrvatskih autora koji su bili prijatelji, ali i konkurenti.

Tutić je inspiraciju, otkriva, dobio u ljeto 1991. godine, kad se s mora vraćao za Zagreb. Bila je, prisjeća se, sredina kolovoza, a on je vozio po autocesti i ugledao kolonu tenkova te zrakoplove koji su ih nadlijetali. Poslije je napisao da mu je ta tužna slika bila okidač, a napisao je u dva dana.

“Vraćao sam se s mora prema Zagrebu i bio doslovno sam na cesti u autu. Čuo sam avione, u daljini tenkove i cijela ta situacija je nekako bolno utjecala na mene. Što sam mogao napraviti? Ono što znam, napisati pjesmu, prenijeti sve te emocije u glazbu i podariti je ljudima”, prisjetio se Tutić.

“Sve sam napravio, smislio i kad sam se sutradan ujutro probudio, u glavi mi je samo bilo ‘ne valja mi refren’. I nikako me nije povlačilo na nešto bolje i otišao sam Rajku. Tako dolazimo do najčvršćeg trenutka naše suradnje u glazbenom smislu”, ispričao je Tutić za Jutarnji list.

“Pozvali smo i Arsena Dedića koji je također intervenirao u jednom dijelu, ali nije htio da mu se pripisuju ikakve zasluge. Nismo se rukovodili time da će to danas postati neslužbena himna. U njoj je sudjelovalo preko stotinu ljudi, ali emocije koje je proizvela su nešto zbog čega se i dalje naježim. Njena najveća vrijednost je u tome što je danas pjevaju nove generacije”, kaže proslavljeni autor.

Želimir Babogredac, današnji direktor Croatia Recordsa, bio je snimatelj tona te se uz Hrvoja Hegedušića brinuo da u teškim uvjetima sve ispadne savršeno. Pjesma je snimana pod uzbunama, a izvođači su zatvorenim cestama dolazili iz čitave Hrvatske.

“Bio je to val emocija, uvodni taktovi pjesme su budili snagu i volju da će biti bolje. Sve ono što je napravljeno vrijedno je velikog priznanja i pljeska. ‘Moja domovina’ je posebna pjesma koja je osmišljena s velikim brojem izvođača, temeljito je rađena, bogato aranžirana i producirana. Snimali smo je na granici tehničkih mogućnosti, u 24-kanalnoj tehnici s velikim brojem izvođača”, prisjetio se Babogredac.

“Nakon deset dana miksanja i produkcije kad smo je čuli, a pogotovo kad smo vidjeli spot, bili smo jako ponosni. Rajko Dujmić je zaplakao od sreće. Osjetili smo da je to glas svih ljudi iz Hrvatske”, dodao je.

Spot za pjesmu snimljen je u studiju u Šubićevoj ulici, a montiran je u zgradi Zagreb filma u Novoj Vesi. Pod zračnom uzbunom spot je na HRT dostavio upravo Rajko Dujmić a tadašnji urednik Miroslav Lilić odlučio je da će mu premijera biti u središnjem Dnevniku. Bilo je to 15. rujna 1991. godine.

Za sudjelovanje su upitali najveće tadašnje zvijezde – i svi su mahom pristali, unatoč teškim uvjetima.

“Naravno da sam pristala. Nije bilo lako pod tim uzbunama snimiti nas toliko. Nalazili smo se u grupama, pa onda nastane uzbuna pa ne možeš doći do dogovorenog mjesta, ali imao si neki prkos. Nije bilo lako izvođačima koji su dolazili iz Dubrovnika, Splita, Rijeke jer su ceste bile zatvorene. Tereza je dolazila iz Dubrovnika, a koliko je tek splitskih pjevača bilo. Zamislite kako je njima bilo doći do Zagreba! I njima treba odati priznanje”, prisjetila se Gabi Novak.

U nezaboravnom band aidu našlo se više od 150 izvođača, među njima i Mišo Kovač, Oliver Dragojević, Mladen Bodalec, Zvonko Špišić, Dino Dvornik, Dalibor Brun, Doris Dragović, Jasna Zlokić, Severina, Jasmin Stavros, Sanja Doležal, Danijela Martinović, Krunoslav Kićo Slabinac, Matko Jelavić, Meri Cetinić, Ljupka Dimitrovska, Ivica Šerfezi, Stanko Šarić, Zdenka Vučković, Josipa Lisac, Tereza Kesovija, Jura Stublić, Zorica Kondža, Drago Mlinarec, Boris Novković, Vlado Kalember, Zdravko Škender, Emilija Kokić, Ljiljana Nikolovska, Davor Gobac, Aki Rahimovski, Ivo Robić, Arsen Dedić, Gabi Novak…
https://www.youtube.com/watch?v=le54R3QYT7U
IZVOR: dnevno.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *