DJEVOJČICE SAČEKALE I CIPELARILE VRŠNJAKINJU! Sve su snimale mobitelom, ali to nije jedini slučaj!

570

Policija upozorava na veliki problem slučaja vršnjačkog nasilja nakon što su službenici PU zagrebačke proveli dva policijska istraživanja, jedno nad dvojicom maloljetnika zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nasilničko ponašanje“ te nad jednom maloljetnicom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“.

Naime, sumnja se da su 14. ožujka 2023. godine u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove na Trešnjevci, dvojica maloljetnika tjelesno napala oštećenog vršnjaka kojeg poznaju od ranije, a što je maloljetnica snimala svojim mobilnim telefonom, nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja, dok će protiv osumnjičenih maloljetnika u odnosu na navedeni događaj biti podneseno posebno izvješće Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu.

Djevojčice tukle maloljetnicu, sve snimale mobitelom

Također, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su drugo kriminalističko istraživanje nad šest maloljetnica i jednim maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nasilničko ponašanje“ na štetu maloljetnice.

Sumnja se da su 14. ožujka 2023. godine u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove u Sesvetama, presrele oštećenu maloljetnicu te ju srušile na tlo, a potom, dok je ležala, više ju puta udarile nogama i rukama po glavi i tijelu. Jedna od maloljetnica, sumnja se, napad je snimila svojim mobilnim telefonom nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama. Liječnička pomoć oštećenoj maloljetnici pružena je u Kliničkoj bolnici Dubrava gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena (uz mogućnost prekvalifikacije ozljeda).

Protiv osumnjičenih maloljetnica Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu podnesena je kaznena prijava. Tri su maloljetnice predane pritvorskom nadzorniku dok su ostali maloljetnici, s obzirom da je riječ o kazneno neodgovornoj djeci mlađoj od 14 godina, pušteni na slobodu. O događaju je obaviješten nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja.

Policija kroz ovakva priopćenja o zaista strašnim slučajevima ukazuje na ozbiljnost i posljedice vršnjačkog zlostavljanja te na sekundarnu viktimizaciju žrtve kroz daljnju distribuciju snimki koje kod takvih događaja kolaju među mladima putem društvenih mreža.

Također, policija po saznanjima o ovakvim i sličnim događajima žurno intervenira i poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u suradnji sa svim tijelima koja sudjeluju u postupku zaštite dobrobiti maloljetnih i žrtava i počinitelja. U konačnici, snimanje ovakvih događaja i daljnja distribucija kažnjivo je ponašanje koje se kroz kriminalističko istraživanje prijavljuje nadležnom državnom odvjetništvu.

“Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, a posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja. Stoga je vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga jer ponekad ni dijete koje je žrtva nasilja nije svjesno da je žrtva, a ponekad ni počinitelj nije svjestan da svojim ponašanjem nekoga povrjeđuje”, priopćili su iz policije.
IZVOR: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *