‘DORIS PJEVA DOK SRPSKE MAJKE PLAČU!’ Srpski mediji mahnitaju: ‘Europo, zar je ubijanje Srba praznik!?’

1544

Srpski su mediji i ove su godine, očekivano, iznenađeni proslavom Dana domovinske zahvalnosti u Hrvatskoj, kao i obilježavanjem VRO Oluja, izražavajući čuđenje kako Europa to tolerira, pa tako pišu kako se u “članici EU i ovog 5. kolovoza kao državni praznik slavi najstrašniji ratni zločin – etničko čišćenje Srba”.

Informer navodi da “Europska unija to sve šutke podržava, isto onako kako je prije 27 godina podržala i zločin nad nevinim Srbima čija je jedina krivica bila to što su Srbi”.

Dalje provučićev medij izražava nevjericu pa se pita “kako je moguće da EU nema ništa protiv da jedna njezina članica kao najvažniji državni praznik slavi masovno klanje i protjerivanje čitavog jednog naroda”, a u jednom trenutku idu i toliko daleko da tvrde kako time “EU podržava neonaciste, i to ne samo u Hrvatskoj”.

Ruska retorika ‘denacifikacije’ i nazivanje Hrvata ‘neonacistima’

Nazivanje Hrvata “neonacistima” dok slave akciju kojom su se oslobodili velikosrpskih ideja, neodoljivo podsjeća na rusku retoriku naspram Ukrajine kojom pokušavaju opravdati agresiju na neovisnu drugu državu, a uzme li se u obzir da je prije samo nekoliko dana funkcioner Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović na svom Twitteru napisao kako mu se “čini da će Srbija biti prisiljena krenuti u denacifikaciju Balkana te kako bi volio da griješi”.

Podsjetimo, “denacifikaciju” je Rusija iskoristila kao jedan od izgovora za vojnu invaziju na susjednu Ukrajinu. Prozivanje Europe za “toleriranje Oluje” te nazivajući Hrvate neonacistima u 21. stoljeću u njihovoj državi, i to ne samo od strane medija, već i vrha vlasti u Srbiji, šalje zabrinjavajuću poruku o tome što od Srbije možemo očekivati u budućnosti, a s obzirom na povijest odnosa, ovakve zapaljive izjave bez daljnjega pozivaju na oprez.

‘Lažna pobjeda u lažnoj bitci’

Javili su se preko Informera i dežurni srpski “historičari”, koji i inače vole krojiti srpsku, ali i svjetsku povijest prema svojih željama i idejama, ali i notorni Goran Šarić iz Rijeke koji inače djeluje na popularizaciji velikosrpskih teza, pa za Informer ističe kako vlast u Zagrebu danas, kao i svih prethodnih godina, slavi “lažnu pobjedu u lažnoj bitci”.

“Osobno ne znam da niti jedan europski ili svjetski narod slavi pobjedu u bitci koja se nije ni odigrala. ‘Oluja’ nije bila nikakva bitka, nego se krajiška vojska, čiji je prosjek godina prelazio 50, povukla sama. Hrvatska vojska je samo ušetala u prazna sela, a ono staraca koji su bili preslabi da pobjegnu su uglavnom zvjerski poubijali“, kaže Šarić i dodaje da je strašno veliko licemjerje to što Europa nijemo promatra i šutke podržava proslavu u Kninu.

Šarić potom dodaje da “to što Europa sve ove godine prešutno podržava hrvatsku proslavu protjerivanja Srba s vjekovnih ognjišta samo pokazuje licemjerje te iste Europe, kojoj su puna usta ljudskih prava i tolerancije”.

“Ta i takva Europa svake godine lažno nariče nad Srebrenicom, a ‘Oluju’ i pobijenu srpsku djecu neće ni da spomene. Postavlja se pitanje kakve su to europske vrijednosti u koje se uklapa proslava krvavog etničkog čišćenja, a ‘Oluja’ to nesumnjivo jeste”, pita se Šarić koji se naziva povjesničarem.

IZVOR: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *