Državljani BiH morat će imati vizu za ulazak u Hrvatsku

306

Građani BiH i još 60 zemalja koji imaju bezvizni režim s EU od siječnja 2021. godine morat će dobiti posebnu vizu i platiti pristojbu sedam eura da bi ušli i boravili u EU, navedeno je na web stranici Europskog sustava za odobravanje putovanja (ETIAS). Naime, radi se o posebnoj vrsti odobrenja i nesmetanog boravka na teritoriji Schengena u trajanju od 90 dana donosi avaz.ba.

Europska komisija u svom službenom listu netom je objavila izmjene i dopune viznog sistema kojim je predviđeno da i državljani BiH moraju putem interneta ispuniti poseban obrazac. U njemu će odgovoriti na brojna pitanja – ne samo osnovne podatke nego i imaju li veze s terorističkim organizacijama, drogiraju li se, jesu li osuđivani, jesu li se bavili švercom ljudi… 

Također, morat će predočiti i svoju povijest zaposlenja, navesti gdje su ranije putovali u zemlje EU te odgovoriti na određena sigurnosna pitanja. Putovnica aplikanta mora važiti najmanje tri mjeseca od dana planiranog ulaska u EU. 

Sve će koštati sedam eura, a ETIAS viza važit će tri godine i s njom se može u tom periodu ulaziti i izlaziti iz EU kad god hoćete. Ostaje ograničenje da jedan dopušteni boravak na teritoriji Schengena ne smije biti duži od 90 dana. 

– Bosna i Hercegovina je članica CEFTA-e, a Hrvatska Europske unije. Postoje sporazumi između CEFTA-e i EU pa donošenje odluke o ovim vizama neće utjecati na trgovinsku razmjenu između Hrvatske i BiH – potvrdio nam je Marko Šantić, dopredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH, ali će zasigurno utjecati na razmjenu radne snage. 

Viza će imati rok valjanosti tri godine ili do isteka putovnice i s njom će građani moći ulaziti u EU neograničen broj puta, s tim da neće moći ostati duže devedeset dana u razdoblju od 180 dana. Naravno, ovo se odnosi na osobe iz BiH koje imaju hrvatsko državljanstvo. 

– Donošenje ove vize će utjecati na razmjenu radne snage između Hrvatske i BiH – potvrdio nam je Šantić, ali je dodao i kako je teško procijeniti u kolikoj mjeri. 

– Teško je to procijeniti tri godine unaprijed, posebno u vremenu ovih migracija. U ovom iseljavanju je teško predviđati tri godine unaprijed. Možda će do uvođenja viza bh građani već otići u zapadne zemlje u potrazi za poslom pa neće biti ni potražnja kao sada. Život je puno dinamičniji i teško je predvidjeti što će se tada u Europi događati na tržištu rada, ali će sigurno biti teže dobiti radnu dozvolu – pojasnio nam je Šantić. 

Za popunjavanje zahtjeva za ETIAS vizu biti potrebno oko 10 minuta, te će 95 posto podnositelja zahtjeva odgovor na svoju adresu elektronske pošte dobiti u roku od nekoliko minuta. 

Ako sustav utvrdi da podnositelj zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik, zahtjev će biti ručno obrađen i u tom slučaju odgovor bi trebao stići u roku od četiri dana ili maksimalno dva tjedna. 

No, ako nakon 96 sati nikakvog odgovora, smatra se da je odbijen zahtjev za vizu. 

Hrvati u BiH samo sa osobnom, a oni u Hrvatsku s putovnicom

Podsjetimo, ulaskom Hrvatske u EU ona se obvezala primjenjivati pravila Schengena prema čijim odredbama državljani tzv. trećih zemalja prilikom ulaska na teritorij EU moraju imati važeću putnu ispravu. Bosna i Hercegovina je u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u zemlje članice EU ukoliko su nositelji biometrijskih putovnica. To se odnosi i na ulazak u Hrvatsku. Državljani Hrvatske pak mogu ući u Bosnu i Hercegovinu samo sa osobnom iskaznicom.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska su u lipnju 2013. zaključile Sporazum o pograničnom prometu kojim se uspostavlja pogranični režim, korištenje pogranične propusnice ua građane obje zemlje nastanjenim u pograničnom području.

24sata.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *