DUBROVAČKI SDP: Sramimo se gradonačelnika i suosjećamo sa svim obiteljima čiji su članovi stradali pod ustaškim režimom!

1083

Priopćenje dubrovačkog SDP-a koje potpisuje Ivica Didić, prenosimo u cijelosti:

U odnosu na današnju objavu gradonačelnika Mata Frankovića na društvenoj mreži obavještavam Vas kako smo s nevjericom pročitali izjavu istog te na ovaj način izražavamo svoje duboko razočarenje postupcima dubrovačkog gradonačelnika.

Naime, u okolnostima kada se moderna Europa ponosi borbom protiv nacizma i fašizma, u tjednu kada i mi u Republici Hrvatskoj obilježavamo državni blagdan – Dan antifašističke borbe u sklopu kojeg su pored nas svoj vijenac položili predstavnici Grada Dubrovnika, kada je Ustavni sud Republike Hrvatske presudom izrazio jasno stajalište da je „riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske“, neugodno smo ostali zatečeni fotografijom i izjavom Mata Frankovića.

Teška ekonomska situacija, brojne lokalne afere od čekaonica do Žarkovice, inflacija, prezaduženost Grada Dubrovnika, neispunjeni gradski projekti su stvari koje trebaju biti u fokusu dubrovačkog gradonačelnika, a na ovaj prizemni način skreće fokus s važnih tema.

Što očekivati od stranke koja sustavno uništava sve hrvatsko već 30 godina pa na kraju i biva pravomoćno osuđena za korupciju. Što očekivati od stranke kojoj su brojni ministri, državni tajnici i lokalni čelnici bili u Remetincu toliko puta da imaju rezervirane ćelije za njihove članove? Zar su građani mislili da će jedna takva organizacija poštivati Ustav RH?

Možemo samo reći da se sramimo našeg gradonačelnika te ovim putem suosjećamo sa svim obiteljima čiji su članovi stradali pod ustaškim režimom. Moderna hrvatska država, osim na našem Domovinskom ratu, svoje temelje ima upravo u antifašističkoj borbi zbog koje danas ostvarujemo svoj suverenitet u današnjim granicama. Posebno napominjemo da je i u izvorišnim osnovama Ustava RH istaknuta činjenica da je antifašistička borba jedan od temelja nastanka moderne Hrvatske države tako da je i više nego očito da dubrovački gradonačelnik još ne razumije modernu povijest.

Vrijeme je da se umjesto površne potpore braniteljima koja za svrhu ima daljnju podjelu društva, svim hrvatskim braniteljima napokon podignemo spomenik dostojan njihove žrtve, te svim braniteljima riješimo stambeno pitanje. To je najmanje što kao grad možemo učiniti. Ovdje se ne radi o jedinici HOS-a niti se želi umanjiti njihov doprinos u Domovinskom ratu i na dubrovačkom bojištu, nego se radi o tome da kao hrvatski narod ostanemo na pravoj strani povijesti, onoj antifašističkoj.

Nažalost se opet fokus javnosti prebacuje te se podgrijavaju niske nacionalističke strasti. Pitamo se zašto?

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *