ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Jedete li više zelenog povrća možete značajno poboljšati svoje mentalne kapacitete

291

Špinat (Spinacia oleracea) je jednogodišnja kultivirana biljka iz porodice loboda (Chenopodiaceae). Veoma je zdrava namirnica, što je prepoznato i na našem podneblju pa je zato jedan od sastojaka brojnih naših recepata, kao i veoma čest izbor za prilog uz meso, npr. “faširke”. Lako ga možete uključiti u gotovo sva jela s povrćem, možete ga dodati čak i sendvičima, a dobar je dodatak i umacima.

Potječe vjerojatno iz Perzije, a u Europu, preciznije Španjolsku, unijeli su ga Mauri u 11. stoljeću. Uzgaja se kao povrće. U umjerenoj klimi uspijeva cijele godine, ali je najkvalitetniji između ožujka i svibnja te rujna i listopada.

On daje mnoštvo zdravstvenih blagodati jer sadrži vitamine: A, B1, B2, B6, C, K, te minerale: kalcij, kalij, magnezij, mangan, željezo, bakar, fosfor. Vitamin A važan je za za zdravlje i rast svih tjelesnih tkiva, uključujući i kožu i kosu. Vitamin C važan je za jak imunitet, ali i za izgradnju i održavanje kolagena važnog za zdravlje i elastičnost kože i kose. Vitamin K posebno je važan za zdravlje kostiju, čini ih snažnijima i otpornijima.

Također je dobar i za regulaciju probave jer je bogat vlaknima pa sprječava zatvor i poboljšava zdravlje probavnog trakta.

Osim svega navedenog, jedno istraživanje Sveučilišta u Chicagu otkrilo je da su osobe koje su jednom ili dva puta dnevno jele povrće kao što je kelj ili špinat značajno poboljšali svoje mentalne kapacitete. Taj se podatak odnosi na sve ispitane osobe bez obzira na razinu obrazovanja, stil života i genetske predispozicije.

Stručnjaci su analizirali oko tisuću osoba različite starosne dobi i procjenjivali njihove mentalne sposobnosti. Utvrdili su da su osobe koje su jele zeleno povrće imale mozak “11 godina mlađi” od onih koji nisu jeli špinat, blitvu ili kelj. To znači da se stanice mozga bolje i brže obnavljaju ako redovno konzumirate špinat.

Dnevno.hr

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *