Dubrovački simfoničari i Goran Filipec pod ravnanjem mo. Eduarda Straussera ispred Katedrale

343

Dubrovački simfonijski orkestar nastupit će pod ravnanjem brazilskog dirigenta Eduarda Straussera uz pijanista Gorana Filipeca u srijedu, 18. kolovoza u 21:30 sati ispred Katedrale. Na programu koncerta koji se održava pod pokroviteljstvom Kraša su djela Franza Liszta i Roberta Schumanna.

Dubrovački simfonijski orkestar, kao važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, neizostavan je sudionik programa Igara gdje redovito nastupa s uglednim  domaćim i međunarodnim umjetnicima. Prilikom ovog festivalskog nastupa pred Katedralom, njima će ravnati mladi brazilski dirigent Eduardo Strausser, hvaljen zbog svog snažnog, dinamičnog stila i karizme. Podjednako aktivan i uspješan koncertno kao i operno, Strausser je ostvario mnogobrojne suradnje s ponajboljim svjetskim solistima i orkestrima, ravnajući opernim produkcijama u Državnoj operi u Hannoveru, Detroitskim simfonijskim orkestrom, Queenslandskim simfonijskim orkestrom pri Australskoj Nacionalnoj glazbenoj akademiji, Luksemburškom filharmonijom te Njemačkim simfonijskim orkestrom, spomenuvši samo neke, a u životopisu se svakako ističe i titula šefa-dirigenta Kazališta São Paulo. Kao pijanist „tehničke briljantnosti“, kojega krasi i „raskoš imaginacije, senzibilnost i blistavost“ (Ritmo), Goran Filipec glazbenik je koji svakim svojim nastupom osvaja srca međunarodne publike i kritike. Bavi se i znanstvenim istraživanjem u području glazbe, a doktorirao je na Sorbonne u Parizu, specijaliziravši se za izvedbene prakse 19. i 20. stoljeća. Posvećen je njegovanju i proučavanju opusa Franza Liszta čija će djela na ovom koncertu i izvoditi, baš kao što je to bio slučaj i prilikom njegovog prethodnog festivalskog nastupa 2017. godine.

Prvo na programu koncerta pred Katedralom je Lisztov Totentanz, efektno djelo koje traži veliku virtuoznost solista, a postoji u inačici za klavir i dvjema inačicama za klavir i orkestar, nastalima nakon brojnih Lisztovih preinaka. Druga, razrađenija inačica češće se izvodi, no dubrovački simfoničari i Goran Filipec ovom prigodom izvest će prvu, koju je 1919. izdao Ferruccio Busoni, veliki promicatelj  Lisztove glazbe i autor obrade drugog djela mađarskog skladatelja na ovom programu, Španjolske rapsodije. Tu je riječ o djelu briljantnog stila i španjolskog kolorita, elegantnom, ali također tehnički zahtjevnom za pijaniste. Inače, klavirsku inačicu djela izveo je Lovre Marušić ranije na ovogodišnjim Igrama. Na programu koncerta je i bogata i slojevita Simfonija br. 2 Roberta Schumanna, koju je skladatelj opisao kao „glazbu svjetla i sjene“.

Ulaznice za ovaj uzbudljivi koncertni nastup dubrovačkih simfoničara pod pokroviteljstvom Kraša, dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *