Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s monitoringom Malostonskog zaljeva

464

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je s rektorom Sveučilišta u Dubrovniku Nikšom Burumom ugovor o praćenju stanja-monitoringu Malostonskog zaljeva za 2019. godinu.

Sukladno smjernicama kojima Dubrovačko-neretvanska županija u okviru svojih nadležnosti upravlja Malostonskim zaljevom, a osobito u skladu s potrebama uzgajivača školjaka i ribe na području ovog prirodnog rezervata, ovim ugovorom, vrijednim 157.500,00 kuna, osiguran je daljnji monitoring te uzorkovanje ličinki na području Malostonskog zaljeva i Malog mora.

Naime, monitoring koji se redovito provodi posljednjih godina iznimno je važan u procesu praćenja i kontinuteta razvoja ove djelatnosti te mu je svrha kontrolirano i konstantno uzimati ličinke u akvatoriju Malostonskog zaljeva kako bi se isti razvijao uz održivost svih parametara koji utječu na njegovu kvalitetu.

Također, potrebe uzgajivača u smislu monitoringa, uzorkovanja i ostalih aktivnosti na kontroli i praćenju od osobite su važnosti za niz aktivnosti kao što su očuvanje kamenica, povlastica za uzgoj, daljnji napredak u razvoju oznake izvornosti malostonske kamenice i drugo.

Ovaj monitoring predstavlja dio procesa kojim Županija za svoj cilj ima daljnji razvoj uzgoja, brandiranja i očuvanja ove djelatnosti, koja na spomenutom području ima gospodarski, demografski i tradicijski značaj.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *