Dubrovnik među inicijatorima aktivnog povezivanja žena lidera u politici

235

Povodom Međunarodnog dana žena u jučer je, 8. ožujka u Zagrebu održana konferencija „Žene u politici – Predvodnice promjena“, u organizaciji veleposlanstava Kanade, Kraljevine Norveške te Ureda Grada Zagreba, a konferenciji je nazočila zamjenica Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Na panelu o ženama u politici i rodnoj jednakosti su raspravljali zamjenica Tepšić i gradonačelnica Harstada Marianne Bremnes, gradonačelnik Kitchenera Berry Vrbanović, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek i gradonačelnica Splita Jelena Hrgović Tomaš. Zamjenica Tepšić je također bila moderatorica radionice „Snaga Ženskog vodstva“ u kojoj je istaknula 17 razloga zašto su žene dobre vođe, poput činjenice da vrlo dobro balansiraju profesionalne i privatne liderske vještine, da slušaju druge i da su usredotočene na timski rad. Cilj konferencije i popratnih radionica je stvaranje platforme za razmjenu iskustava, umrežavanje i uspostava dijaloga o izazovima i mogućnostima s kojima se žene političarke u Hrvatskoj susreću. Inicijativa je potaknuta sviješću o važnosti ravnomjerne zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama u politici te njihovom sudjelovanju u procesima donošenja odluka, posebno imajući u vidu da svega 17,9% svih načelnika i gradonačelnika u Republici Hrvatskoj čine žene.

Na konferenciji je također predstavljena deklaracija neformalne mreže žena dužnosnica u lokalnoj samoupravi koja je nastala na inicijativu veleposlanika Kanade, Nj.E. Daniela Maksymiuka, veleposlanice Kraljevine Norveške, Nj.E. Astrid Versto i zamjenice gradonačelnika Zagreba, dr.sc. Jelene Pavičić Vukičević.

Umrežavanjem se nastoji potaknuti osnaživanje i aktivno povezivanje žena lidera u politici; točnije čelnica izvršne i predstavničke vlasti na županijskoj, gradskoj i lokalnoj razini. Kreiranjem zajedničke platforme i njenim aktivnostima želi se osvijestiti i osnažiti vrijednosti žena u politici, a posljedično i u hrvatskoj javnosti. Naglasak je na edukaciji mladih o raspoloživim opcijama kojima direktno mogu doprinijeti u stvaranju boljitka za svoju sredinu koja zaslužuje europsku kvalitetu života za sve građane.

Inicijalni odbor čine zamjenice gradova Dubrovnika (Jelka Tepšić), Splita (Jelena Hrgović Tomaš) Zagreba (Jelena Pavičić Vukičević) i Osijeka (Žana Gamoš), gradonačelnice gradova Siska (Kristina Ikić Baniček), Sinja (Kristina Križanac), Pleternice (Antonija Jozić), Ozlja (Gordana Lipšinić), Iloka (Marina Budimir) te Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo i Ivana Krčelić, predsjednica Gradskog vijeća grada Siska.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *