Dubrovnik obilježio Međunarodni dan disleksije

126
U Republici Hrvatskoj i diljem svijeta jučer se obilježio Međunarodni dan disleksije. Tim povodom kao znak podrške djeci i odraslima oboljelim od disleksije, poremećaja čitanja i pisanja, osvijetljena je Mala Onofrijeva fontana u neposrednoj blizini Crkve sv. Vlaha.
Disleksija je medicinski pojam kojim se opisuje poremećaj čitanja i pisanja. Disleksija je cjeloživotno stanje te predstavlja najčešću poteškoću u učenju. Izbjegavanje čitanja naglas, problem s dekodiranjem riječi i pozornošću samo su neki od znakova koji jasno upućuju na disleksiju.
Važno je za istaknuti kako 10 posto svjetske populacije boluje od ovakve vrste poremećaja, koji može snažno utjecati na osobni razvoj i socijalnu interakciju.
U svrhu unapređivanja društvene skrbi za osobe s disleksijom, naročito djecu i mlade u Hrvatskoj se provode brojni projekti, programi i radionice putem kojih se nastoji upoznati i educirati širu javnost o poremećaju disleksije. Također, organiziraju se i različite edukacije na kojima se razmijenjuju iskustva i spoznaje namijenjene roditeljima i stručnjacima ključnih u procesu odgoja i obrazovanja djece.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *