Đuro Capor: „Zalagat ću se za otporan, otvoren i održiv grad u kojem će jedan od prioriteta biti sadnja stabala i sprječavanje uništavanja postojećeg zelenila”

399

Izrada katastra zelenila kao temeljnog referentnog dokumenta, uvođenje strožih prav ila o uklanjanju zelenila, transformacija Vrtalara u istinskog čuvara gradskog zelenila,  projekti za ozelenjivanje javnih površina i poticanje revitalizacije privatnih vrtova,  dio su rješenja za poboljšanje stanja urbanog zelenila iz programa stranke Srđ je  Grad. 

Na konferenciji za medije održane danas u 11,30 na Trgu oružja kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Đuro  Capor predstavio je dio programa koji se odnosi na urbano zelenilo. Obnova urbanog zelenila, koje je done davno predstavljalo povijesni kontinuitet Dubrovnika, jedan je od glavnih načina borbe protiv posljedica  globalnog zatopljenja na zdravlje i kvalitetu života. Uništavanje zelenila na javnim i privatnim površinama  tijekom proteklih godina uzima sve više maha pa svjedočimo ogoljenim gradskim vizurama i prenamijenjenim  i betoniranim povijesnim vrtovima. Taj smo scenarij vidjeli na primjerima plaže u Uvali Lapad, u vrtu hotela  Park, u mnogim privatnim posjedima diljem Ulice hrvatskih branitelja, a prijeti i zelenilu na zemljištu Zak lade Mihanović.  

Sadnja stabala donosi mnoge socijalne i ekonomske koristi, uključujući smanjenje razine stresa i promicanje  mentalnog blagostanja, povećanje vrijednosti imovine na tom području, ali i na razne druge načine pridonosi  očuvanju okoliša i poboljšanju kvalitete života. Zelene površine smanjuju temperaturu u gradovima, smanju ju zagađenje zraka i donose manje energetske troškove za okolne zgrade i osiguravanje staništa za divlje živ otinje, time pridonoseći očuvanju biološke raznolikosti – rekao je Capor. 

Pariz će zasaditi 170 000 stabala, gdje je tu Dubrovnik?  

O primjerima kako se moderni europski gradovi odnose prema zelenilu govorila je Romana Tomić, kandidatk inja stranke Srđ je Grad na županijskoj listi, koordinatorica inicijative Posadi ljubav, i istaknula je primjer  Pariza. Pariška gradska vlast započela je projekt ublažavanja klimatskih promjena 2014. godine kada su si  zadali plan da do 2020. godine trećinu zelenih površine prenamjene u urbane vrtove, a 2016. godine donijeli  su novi zakon koji potiče stanovnike na ozelenjavanje terasa, fasada i krovova te na uređenje urbanih vrtova. 

Osim toga, Pariz do 2026. želi postati najzelenija prijestolnica, u planu je sadnja novih 170 000 stabala. Oze lenjavanje Pariza jedan je od glavnih prioriteta pariške gradske uprave kako bi se njegovo stanovništvo u sko roj budućnosti moglo lakše nositi sa sve učestalijim i intenzivnijim toplinskim valovima te klimatskim promje nama.  

Svako je stablo postalo predmetom poštovanja; uklanjanje samo jednog izaziva pravu dramu, a sadnja novih  stabala te uređenje svake nove pa i najmanje zelene površine ili parka povod je za svečanost. U suradnji sa  

stručnjacima i građanima donosi se „Bioklimatski“ prostorni plan pariške aglomeracije, očekuje se da će se  prihvatiti na gradskom vijeću ovo ljeto.  

U suradnji sa građanima i stručnjacima, mi u Dubrovniku moramo provoditi nove zelene javne politike koje se  oslanjaju na strategiju RH za ublažavanje klimatskih promjena do 2040. godine.  

Kao gradonačelnik Dubrovnika zalagat ću se za otporan, otvoren, održiv ugodan i zdraviji grad! Na kraju je  poručio Đuro Capor.  

SRĐ JE GRAD 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *