EKSKLUZIVNO: Dubrovnik ceste tvrde kako im je stranica hakirana već tri godine i podaci blokirani, a traži se i otkupnina!

918

Dubrovnik ceste su dioničko društvo za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i izgradnju cesta. Takvo važno društvo trebalo bi imati modernu web stranicu, ipak je 21. stoljeće. No, međutim, kada na google tražilicu ukucate “Dubrovnik ceste”, zapravo nemate što vidjeti.

Uputili smo upit ovom društvu zašto nisu ispoštovali članak 10. Zakona o pristupu informacijama, koji je stupio na snagu 2013. godine.

Odgovor koji smo dobili je sve samo ne onaj kakav smo očekivali:

“Ovdje želimo naglasiti kako je trenutna web stranica privremenog karaktera.

Naime, naše društvo Dubrovnik ceste d.d. je bilo izloženo napadu hakera, kojom prilikom su nam blokirani podaci te smo ucijenjeni plaćanjem određenog iznosa ukoliko želimo iste povratiti.

Savjetujući se sa MUP-om preporučeno nam je da ne pristajemo na ucjenu, pa traženju hakera nismo udovoljili, te još uvijek nismo povratili sve podatke.

Vezano za navod kako ne udovoljavamo čl. 10 ZPPI-a smatramo da istome udovoljavamo, no ukoliko ste primijetili da nešto nedostaje biti ćemo Vam zahvalni da nam na isto skrenete pažnju, kako bi Vaše prijedloge i sugestije odmah inkorporirali u novu web stranicu. Izrada nove web stranice je u završnoj fazi te puštanje iste u rad očekujemo u kratkom roku.

Čim pročitate početak prve rečenice Zakona o pristupu informacijama, koja glasi: Tijela javne vlasti obvezna su na internetskim stranicama na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku objavljivati: shvatite kako Dubrovnik ceste ne ispunjavaju svoju obvezu, jer njihova stranica izgleda ovako:

Pitamo se jesu li ovo “Vidimo se uskoro” na stranici Dubrovnik cesta napisali hakeri ili netko od zaposlenika ovog dioničkog društva.

Potom smo poslali novi upit, zanimalo nas je kojim se poslužiteljem i davateljem internetskih usluga koriste Dubrovnik ceste d.o.o.? Zanimalo nas je i pošto imamo informacije  kako je hakerski napad na stranicu izvršen 2018. zbog čega produžuju domenu na hakiranu stranicu već treću godinu zaredom i plaćaju hakirani server? Tražili smo i račun za hosting za posljednje tri godine.

Odgovor službenice za informiranje Nikoline Curić glasi: “Vezano za usluge koje nam pruža Hrvatski telekom, a koje se odnose na web domenu, ne postoji trošak za istu budući da nam je domena osigurana u sklopu ostalih usluga Hrvatskog telekoma koje koristimo. Ovim putem Vas moramo obavijestiti da je server koji je hakiran u vlasništvu trgovačkog društva Dubrovnik ceste d.d. i da se za isti ne plaća hosting te Vam samim time ne možemo poslati račune za isto.”

Objasnili smo ovoj županijskoj firmi kako je njihova domena registrirana na Carnetu i kako im Hrvatski telekom pruža hosting prema njihovim DNS zapisima koji su javno dostupni.

Upit smo naravno, poslali i Hrvatskom telekomu, a i županu Nikoli Dobroslaviću i pitali je li mu poznato kako je jedna od županijskih firmi doživjela strašan hakerski napad koji traje već toliko godina, ali nam na upit nije odgovorio. Ne možemo vjerovati da je Roberto Krile, direktor Dubrovnik cesta d.o.o. prešutao županu napad hakera i blokirane podatke županijske firme koje ne mogu očito dobiti nazad osim otkupninom? Nije nam jasno ni kako se cijelo ovo vrijeme zaposlenici i direktor ove tvrtke uredno služe e-mail adresama hakiranog servera?

Iako nam je službenica za informiranje ove firme kazala kako je izrada web stranice upravo u završnoj fazi u ožujku, provjerom možemo ustvrditi kako i dalje traje završna faza, iako je svibanj.

Razgovarali smo i s dubrovačkim IT-stručnjakom (podaci poznati redakciji) o ovom problemu pa nam je ovako kazao:“Na toj privremenoj stranici nedostaju obvezni podaci koje po Zakonu moraju istaknuti. Osim toga imaju link na Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2020. godinu. Kako je netko dodao taj podatak ako je server hakiran od 2018.?”

Zašto Dubrovnik ceste d.o.o.  tri godine imaju “web stranicu privremenog karaktera”, nisu otvorili novu stranicu na novom serveru i time ispunili uvjete tražene Zakonom još uvijek nije poznato.

 

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *