Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima obilježen na graničnom prijelazu Karasovići

222

Na MCGP Karasovići danas je predstavljen informativni materijal kojeg su zajednički pripremili i izradili policijski službenici za prevenciju Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik. Izradom letka kao i nizom drugih aktivnosti obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima, koji se od 2007. godine obilježava upravo na današnji datum.

Letak  je preveden na četiri jezika (hrvatski, engleski, albanski i ruski) i prvenstveno je namijenjen osoba koje tranzitiraju preko područja naše Policijske uprave, ali i našim sugrađanima.

Izrada letka, kao i ostale provedene aktivnosti dio su akcije „Zajedno“ koju Ministarstvo unutarnjih poslova i druga nadležna tijela zajednički provede od 2014. godine i koja ima za cilj, kroz suradnju institucija, potaknuti društvo na odgovornu reakciju, kako bi se, u što većoj mjeri, pridonijelo smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima.

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo velikih kretanja migranata koji su prisiljeni napustiti svoje domove zbog raznih okolnosti kao što su sukobi, ratovi, kršenja ljudskih prava, ali i loše ekonomske i gospodarske situacije. Velika kretanja stanovništva iz nužde, među kojima je znatan broj onih koji su prisiljeni na migriranje, otvaraju prostor za pojavu trgovanja ljudima. Istraživanja ukazuju kako se migranti često iskorištavaju od strane krijumčara i kako se tokovi trgovanja ljudima podudaraju s migracijskim tokovima.  

Predstavljanju letka prisustvovao je i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević  koji je naglasio da problematika trgovanja ljudima nije izražena na području naše Policijske uprave istaknuvši da su ovaj letak kao i ostale aktivnosti koje provodima preventivnog karaktera i prvenstveno namijenjene osobama koje u potrazi za boljim životom tranzitiraju preko područja naše Policijske uprave, a zbog svoje lakovjernosti mogu postati žrtve trgovanja ljudima.

Ispred Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, na graničnom prijelazu Karasovići, svojom nazočnošću današnji dan obilježio je ravnatelj Živko Šimunović i brojni volonteri koji su, zajedno s policijskim službenicima, putnicima dijelili letke.

Osim letka, policijski službenici i djelatnici Crvenog križa su na ovu temu educirali i djelatnike Zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Dubrovnik  i volontere Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik kojima je ukazano na problem trgovanja ljudima kao jednom od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina u svim zemljama, te jednom o najtežih primjera kršenja ljudskih prava.

Predavanja na ovu temu održana su i policijskim službenicima granične policije ove Policijske uprave.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *