Evo kada Hrvatska najranije može uvesti euro

1511

Hrvatska može uvesti euro najranije 1. siječnja 2023., a najveće prednosti mogle bi imati tvrtke orijentirane na izvoz u to područje, rečeno je na konferenciji ‘Jednostavno o euru’ u organizaciji studentske udruge Financijski klub u Zagrebu.

“Hoće li Hrvatska ući u eurozonu 1. siječnja 2023. ili godinu ili dvije kasnije, ovisi o tome kada ćemo ispuniti nominalne kriterije konvergencije”, izjavio je guverner Boris Vujčić podsjetivši da je Hrvatska prošlog ljeta ušla u Europski tečajni mehanizam II (ERMII). Guverner je istaknuo da ERM II traži od članica da provedu najmanje dvije godine unutar mehanizma.

No, ne uspije li zadovoljiti nominalne uvjete konvergencije tzv. kriterije iz Maastrichta – stabilan tečaj, stabilne kamatne stope, deficit proračuna i razinu javnog duga, zemlja u ERM II može provesti neograničeno vrijeme.

Osvrnuo se na istraživanje da građani kod uvođenja eura najviše strahuju od pada standarda zbog rasta cijena. Istraživanja u zemljama koje su uvele euro pokazuju da to nije opravdan strah jer su u godini uvođenja eura cijene u prosjeku porasle 0,23 postotna boda.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je da bi potencijalno najveći dobitnici od uvođenja eura mogli biti izvoznici s obzirom na nestanak valutnog rizika. Istaknuo je da uvođenje eura nije cilj sam po sebi već se radi o vrlo dobrom alatu za dugoročan ekonomski rast i razvoj.

IZVOR: poslovni.hrOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *