FESTA 2020/ VEČER POSVEĆENA ĐELU JUSIĆU ” Nedostajala je naša Tereza Kesovija, kojoj je uz Trubadure, dundo Đelo napisao i poklonio najviše svojih najljepših melodija”

272

 

“FESTA U SRCU

Baš kao što Festa Svetog Vlaha svake godine okuplja veliki broj poštovatelja, tako i tradicionalni humanitarni koncert koji se u sklopu Feste održava u Gradu, ima svoje poštovatelje i pratitelje. Ovogodišnja je Festa bila posvećena liku i djelu velikog Maestra, gosparu Đelu Jusiću. Veselili smo se tom Gala koncertu sve do onog momenta kada smo vidjeli da popis izvođača objavljen na plakatu nije kompletan…nisu bili svi, koji su trebali biti. Mnogi od nas bez obzira na to nazočili su ovom lijepom događaju, iz poštovanja prema Maestru… puno se pjevača odazvalo i izredalo, pjevajući bezvremenske hitove tog vrhunskog skladatelja. Začuđeno i iznenađeno pitamo se; da li je nekome u tom cijelom glazbenom vremeplovu posvećenom dubrovačkom trubaduru, skladatelju, dirigentu, akademiku Đelu Jusiću, dobitniku i “Ruke Svetoga Vlaha”, falila jedna Dubrovkinja, koja je usput rečeno, osnivačica i prva ravnateljica  Feste, ta vazda nadahnuta i uvijek nova, puna ljubavi, energije i i strasti, kada je pjesma u pitanju ali i kada su u pitanju ljudi… velikog srca i širokog osmjeha, zanimljiva i šarmantna u svakoj prilici… ta vazda lijepa Konavoka…?! Da, nedostajala je Ona… naša Tereza Kesovija, kojoj je uz Trubadure, dundo Đelo napisao i poklonio najviše svojih najljepših melodija o ljubavi, prijateljstvu, Dubrovniku i smislu života, uopće. Tereza i Đelo bili su prijatelji cijeli svoj život, pa je tako jedno istinsko i dugo prijateljstvo dvoje vrhunskih umjetnika, okrunjeno i glazbenom suradnjom. U odnosu takvih dvoje kreativaca prštala je energija koja je onda rezultirala takvim i tolikim vrijednim umjetničkim djelima, poput pjesama….. Na Stradunu, Dubrovačka zvona, O Sveti Vlaho, Sreću čine stvari male, To sam ja, Sastala se stara klapa, Mladosti, moja lijepa radosti, Sva su moja proljeća u meni, Što je ostalo od ljubavi, Prijatelji stari, gdje ste, Zaboravi ako možeš, Oče naš, Još se srce umorilo nije, Madonna della Segiola, Poljubi me s obje bande, Zapjevajmo prijatelji, Stare ljubavi, Forca maestro, Moja te ruka traži, Ljubomora, Ti si grijeh, Sve se vraća, sve se plaća, Balada o zelenom kralju, Još u meni ima vatre i mnoge druge divne melodije na sjajne tekstive velikih Željka Sabola, Drage Britvića, Margit Antauer, Luka Paljetka, Svetislava Vukovića, Neda Zubana i mnogih drugih.  Znamo da je svaki Terezin koncert ujedno i posveta Đelu, ali želimo da i Dubrovnik kao Grad i njegova Festa, koju je Tereza začinjala i promovirala i koja je nešto značila u vrijeme njenog umjetničkog djelovanja, ne zaboravlja svoje veličine, posebno onda kada osjećamo koliko bi joj ljubav njenih ljudi iz Dubrovnika značila. Koje li mjesto u Đelovom skladateljskom senzibilitetu pored svih raspjevanih Dubrovčana zauzima Tereza Kesovija?.. – Tereza nije, što pjesma kaže, moja stara ljubav. Ona je moja vječna ljubav, jer je jedna od rijetkih pjevača koja zna što pjeva, rekao je veliki Maestro.

Tereza i Đelo naša su avangarda, koja zaslužuje da bude zaštićena od ovog novog vala, i nota i versa. Nikada ne smijemo dopustiti da takve glazbene veličine netko razdvoji, zavadi ili umanji njihov značaj. Sada, jednoj takvoj živućoj legendi, kao što je naša Tereza, treba iskazati samo malo zahvalnosti, malo poštovanja za sve učinjeno, za svu radost i ljubav koju nam je donijela i s nama dijelila svih ovih šezdeset godina, dići je na pijedestal gdje treba ostati zauvijek. I zato svi oni koji se trude da to životno prijateljstvo, blistave karijere i suradnju, zasjene bilo kakvim skandalom, da je bace u zaborav ili omalovaže na bilo koji način, neće uspjeti…. Nitko i ništa neće moći izbrisati trag koji je trajno zapisan i kao takav ide u povijest hrvatske zabavne glazbe. 

Vidimo se, draga naša….svjetla pozornice čekaju Vas..!”

Jelena Franičević zajedno s ljudima iz grupe
https://www.facebook.com/groups/terezakesovija/

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *