Festival Soli Ston 2018. održat će se od 30. kolovoza do 2. rujna na više lokacija u Stonu.

582

Festival Soli je multimedijalna manifestacija koja povezuje tradiciju Solane i proizvodnje soli s različitim gastronomskim, glazbenim i kulturnim sadržajima. Potaknuti uspjehom prvog izdanja festivala prošle godine, ove godine pripremljen je još bogatiji i raznovrsniji program.

 

Posjetitelji će tako moći uživati u degustaciji peljeških specijaliteta i vina, koncertima i glazbenim večerima, predstavama, predavanjima i izložbama.

 

Sva tri dana festivala trajat će Sajam tradicionalnih proizvoda – Hrvatski otočni proizvod Pelješac.

 

Dio programa posvećen je najmlađima – osim lutkarske predstave, organizirana je radionica izrade lutaka od krpe te likovna radionica na temu soli.

 

Ideja o Festivalu Soli potaknuta je pričom o važnosti soli za Dubrovačku Republiku.

Stonska solana nepromijenjena je od 14. stoljeća, bila je strateška gospodarska točka Dubrovačke Republike, dok je danas važan gospodarski subjekt, jedinstveni spomenik kulture, ali i turistička atrakcija s ogromnim potencijalom.

 

Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette , uz potporu lokalne uprave općine Ston, TZ Dubrovačko – neretvanske županije i TZ Ston.

 

Ulaz na sva događanja u sklopu festivala je besplatan.

 

U nastavku je raspored događanja Festivala Soli Ston 2018.

RASPORED DOGAĐANJA (30.8. – 02.09.)

Sajam i prodaja tradicionalnih proizvoda – Hrvatski otočni proizvod Pelješac

Svaki dan festivala od 18 do 22 / Solana Ston

Poluotok Pelješac poznat je po vrhunskim vinima, maslinovom ulju i domaćim likerima. Tipične pelješke slastice osvajaju jednostavnošću a pripremaju se od suhih smokava i grožđica, badema, meda…Sajam će biti otvoren za cijelo vrijeme trajanja festivala.

 

Vođena tura “Priča o soli i solani”

Svaki dan festivala u 18:30 / Solana Ston

Besplatna edukativna tura s naglaskom na povijest Stona i solane te tradiciju proizvodnje soli. Tura okvirno traje od 45 minuta do 1 sat, a potrebno se prethodno najaviti na festivalsoli@gmail.com

30.kolovoza (Otvorenje festivala)

 

Otvorenje izložbe fotografija Sandre Vuletić “Baci kibic”

19:30 / Tvrđava Kaštio, predziđe

Sandra Vuletić je rođena Stonka koja radi kao ravnateljica Narodne knjižnice Ston, a amaterski se bavi fotografijom posljednjih 6 godina. Dosad je sudjelovala u dvije grupne izložbe, a ovo je njena prva samostalna izložba. Motivi koji je zaokupljaju su Stonski kraj i tradicija, pejsaži, flora i fauna.  

 

Vino,sol i Jazz  – degustacija vina, koncert Sara & Jappa

20:00 / Solana Ston

Sommelierski duo Siniša Lasan i Ksenija Matić predstavit će ljetno osvježenje kroz odabrana ružičasta vina iz vinogorja Dubrovačko-neretvanske županije, ali i upoznati nas s plavcima te sljubljivanjem vina s čokoladom začinjenim cvijetom stonske soli.

Za glazbeni duo zaduženi su Sara & Jappa, otac i kći koji najviše uživaju u jazz interpretacijama klasika velikana poput Ette James, Franka Sinatre, Elle Fitzgerald itd.

31.kolovoza

 

Skulpture soli – likovna radionica za djecu

18:00 / Solana Ston

U organizaciji Narodne knjižnice Ston. Zbog ograničenog broja djece, potrebno se prijaviti putem maila festivalsoli@gmail.com ili facebook stranice Festival Soli.

“Čarobni grah”  lutkarska predstava za djecu, ASTER kazališna skupina

19:30 / Solana Ston

Predstava za djecu koju će rado pogledati i odrasli. Radi se o interpretaciji poznate bajke Dječak i čarobni grah, poučne i zanimljive priče. Lutkarice iz udruge Aster su osmislile dramatizaciju i izradile lutke, a režiju potpisuje Izmira Brautović.

Otvorenje izložbe Lene Kramarić “Dnevnik čitanja”

20:30 / Tvrđava Kaštio

Izložba nastala u suradnji s muzejom Dom Marina Držića Dubrovnik. Čini ju 10 slika u kombiniranoj tehnici, a radovi su nastali kao rezultat autoričinog temeljitog proučavanja života i stvaralaštva Marina Držića, te tradicije, običaja i povijesti Grada. Izložba će trajati do 9. rujna.

 

Šetnja uz Priču o soli i solani

21:30 / Solana Ston

Do lokacije na kojemu će se održati gitaristički koncert kroz solanu vodit će vas licencirani vodič uz zanimljivu i edukativnu priču o povijesti Stona i značenju solane za ovaj kraj.

 

Gitaristički recital – Mak Grgić

22:00 / Solana Ston

Jedan od najuzbudljivijih mladih gitarista s ovih prostora, kojeg je New York Times opisao kao “maštovitog, nadarenog i izražajnog”. Nedavno je završio doktorski studij u SAD-u, gdje i radi na sveučilištu ,,Mount St. Mary” u Los Angelesu.

1.rujna

 

Radionica za djecu – izrada lutaka od krpe

18:00 / Solana Ston

Uz pomoć udruge Aster, djeca će naučiti izrađivati lutke od čarapa kojima mogu izvoditi razne predstave. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem maila festivalsoli@gmail.com ili facebook stranice Festival Soli.

 

“Pomutnja”, predstava Metkovskog amaterskog kazališta

19.30 / Tvrđava Kaštio

Predstava ‘Pomutnja’ je životna priča Paska Baverina, a započinje organizacijom njegovog

sprovoda gdje se skupilo susjedstvo i rodbina. Duhovita i satirična predstava publiku ne ostavlja

ravnodušnom. Autor predstave je mladi metkovski pisac Goran Matić, a redateljica Jasna Jukić.

 

50 godina DJ Vjeverice / Sve o craft pivu

21:00 / Solana Ston

Gordan Prišlić poznatiji kao Vjeverica svoje će pedesetogodišnje bavljenje glazbom proslaviti na

ovogodišnjem Festivalu soli nedaleko od Kune, njegovog rodnog mjesta u kojem je sve počelo sada

već davne 1968.g. Osim uživanja u  glazbenim hitovima osamdesetih, moći ćemo kušati razna craft piva Gastro shopa Pomalo.

2.rujna

 

Kreativna radionica za djecu

18:00 / Solana Ston

Zbog ograničenog broja djece, potrebno se prijaviti putem maila festivalsoli@gmail.com ili facebook stranice Festival Soli.

 

Koncert Klape Subrenum

19.30 / Solana Ston

Klapa Subrenum predstavlja hrvatsku turističko-glazbenu ponudu promičući tradicionalno glazbeno naslijeđe dubrovačkog kraja ali i Dalmacije i cjelokupne Hrvatske. Dobro primljeni na prošlogodišnjem Festivalu soli, Klapa Subrenum zabavit će Stonjane i goste i ove godine na završnoj festivalskoj večeri.

 

Nikina škrinja

19.30 / Solana Ston

Modna revija – bijela čipka na kristalima soli.

Završetak programa Festivala soli 2018.

 

*Organizator zadržava pravo izmjene programa

Kontakt za medije:

 

Dubravka Mikulić

0915884898

festivalsoli@gmail.com
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *