FOTO// Obilježena 750. obljetnica Dubrovačkog statuta

396

Umjetničkim programom ispred palače Sponza uz nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra i folklornog ansambla Linđo, te dubrovačkog kneza otvorena je središnja svečanost proslave 750 godina Dubrovačkog statuta. Naime, ove godine navršava se 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta koji je, u prisutnosti nositelja vlasti i uz odobravanje puka okupljenog na glas zvona, proglašen na današnji dan, 29. svibnja 1272.

„Na području naše županije imamo i Korčulanski statut iz 1214. i Lastovski iz 1310. međutim oni su daleko od temeljitosti i sveobuhvatnosti statuta grada koji pokazuje uronjenost ovoga prostora u zapadnu civilizaciju kojoj smo duhovno uvijek pripadali i kojoj, od tada do danas, neotuđivo pripada Dubrovnik sa svojim znanstvenicima i književnicima i to će tako uvijek i ostati“ – naglasio je na današnjoj svečanosti župan Nikola Dobroslavić.

„Čvrsto vjerujem da bi nam dubrovački statut i danas bio vrijedan putokaz u stvaranju boljeg i pravednijeg društva“ – istaknuo je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Uime Ministarstva kulture i medija okupljene je pozdravila Renata Margaretić Urlić, izaslanica Ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, a uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti okupljenima se obratila akademkinja Nella Lonza koja je povodom otvaranja izložbe „Dubrovački statut – vodič kroz pravni sustav i dubrovačku svakodnevicu 13. stoljeća“ održala i zanimljivo predavanje. Izložbu je svečano otvorila ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak.

Dubrovački statut spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima. Kako bi se ovaj značajan jubilej obilježio na dostojan način, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je 2022. godinu ”Godinom Dubrovačkog statuta”. Ona se obilježava nizom programa kroz cijelu godinu i to u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Zavoda za povijesne znanosti HAZU, Državnog arhiva u Dubrovniku i Turističke zajednice Grada Dubrovnika te u partnerstvu s Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Kazalištem Marina Držića, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Folklornim ansamblom Linđo, Dubrovačkom baštinom,  Sveučilištem u Dubrovniku i Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *