[FOTO/VIDEO] FRANKOVIĆ: Ljetne igre su dubrovačke i ostat će i u budućnosti

609

Još samo 10 dana ostalo je do otvorenja 74. Dubrovačkih ljetnih igara. Tim povodom, danas je u palači Sponza održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji bogati program.

-Kao i svake godine s nestrpljenjem očekujemo i ove 74. Dubrovačke ljetne igre. Vjerujem da će ih obilježiti kao i uvijek promišljanje o tome kakve su Igre danas, kakve su bile u prošlosti i kakve trebaju biti u budućnosti. Siguran sam i da će puno komentara biti na temu jesu li one dubrovačke ili nisu. Naravno da jesu dubrovačke i da će u budućnosti ostati dubrovačke. Ono što moram istaknuti i što krasi Ljetne igre kao i uvijek jest veliki interes naših sugrađana o tome kakve su Igre i kakve bi trebale biti, što je super jer to znači da ljudi u našem gradu žive s Igrama. I drago da se ove godine na program vraća i Kazalište Marina Držića s ravnateljem Paolom Tišljarićem. Ono što smo Dora i ja komentirali jest da je dobro je da postoji sinergija i da su uključeni i Simfonijski orkestar, Linđo i Kazalište da Dubrovnik pokaže da ima svoje resurse i da ima što pokazati. Takvim putem treba nastaviti. – rekao je uvodno gradonačelnik Mato Franković.

Pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević kazala je kako je svima jasno da je riječ o izuzetno kvalitetnom programu, a posebno je veseli činjenica da je napravljen napor da se zadrži tradicionalna publika, ali i istodobno otvore igre novim naraštajima.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski rekla je nešto više o ovogodišnjem programu, a posebno je naglasila kako nas ove godine u dramskom programu očekuju četiri premijerna naslova.

-Ono što jest srž i bit festivala jest da su ovo Dubrovačke ljetne igre i s ponosom uvijek ističemo taj pridjev. Uistinu je jedna velika privilegija raditi u ovoj ljepoti. Nešto najljepše što se dogodilo ove godine jest to da je program sačinjen pravom ljudskom sinergijom tako da nakon skoro 6 godina festival čine ljudi.- kazala je Ruždjak Podolski.

Ove godine u dramskom nas programu očekuju četiri premijerna naslova. Prva ovoljetna premijera, Vidi kako Lokrum pere zube, nastala prema istoimenom romanu Ivane Lovrić Jović u režiji Paola Tišljarića, koprodukcija je Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića, a predstavlja kronisteriju autoričina odrastanja, odnosno života s ocem i bez njega. Glumački ansambl čine Marija Šegvić, Sandra Lončarić, Mirej Stanić, Anja Đurinović, Perica Martinović, Nika Lasić, Boris Matić i Bojan Beribaka, a predstava će se izvoditi otoku Lokrum od 12. do 14. srpnja.

Drugi premijerni naslov Na tri kralja ili kako hoćete Grzegorza Jarzyne i Romana Pawłowskog, nastao prema motivima istoimene drame Williama Shakespearea, koprodukcija je Igara sa Zagrebačkim kazalištem mladih u režiji Jarzyne, a moći će se pogledati na tvrđavi Lovrjenac od 21. do 25. srpnja. U interpretaciji Jarzyne i Pawłowskog, renesansna komedija postaje suvremena priča o fluidnim seksualnim identitetima koji se bore za pravo na postojanje u starom, patrijarhalnom svijetu. Glumce koji utjelovljuju protagoniste koji se, kako bi preživjeli, upuštaju u riskantnu igru ​​temeljenu na moći i želji utjelovljuju: Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Mia Melcher, Katarina Bistrović Darvaš, Petra Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Barbara Prpić, Mateo Videk, Toma Medvešek i Ivana Starčević.

Monodrama Maske redatelja i glumca Dražena Šivaka koprodukcija je Dubrovačkih ljetnih igara i Umjetničke organizacije Grupa koja će premijerno biti prikazana 12. kolovoza na tvrđavi Bokar. Predstava Maske oživljavanje je tradicije commedie dell’arte i njezino približavanje široj publici. U formi predavanja, glumac na sceni objašnjava značenje maski i arhetipove koji su predstavljeni u tehnici commedie dell’arte, a utjecali su na razvoj starije dubrovačke dramske književnosti.

Posljednja dramska premijera Sjetne žene raguzejske autorski je projekt intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski. U predstavi se preuzima arhivska građa iz prošlosti Dubrovačke Republike koja je, u silnoj želji da zaštiti svoje žene, često i sustavno igrala protiv njih. Neke od junakinja predstave toga su bile svjesne, druge ne; neke su se bunile i odupirale, dok su druge, pak, šutke trpjele; neke su kontrirale namijenjenoj im ulozi i poretku, dok su se druge sa svime mirile. No svaka je učinila nešto zbog čega ih je povijest zabilježila – zapamtila. Predstavu izvodi Festivalski dramski ansambl koji čine: Nataša Dangubić, Gloria Dubelj, Anica Kontić, Nataša Kopeč, Iva Kraljević, Lana Meniga, Lidija Penić-Grgaš, Lucija Rukavina, Nikolina Prkačin i Marin Klišmanić, a moći će se pogledati od 17. do 21. kolovoza u parku Gradac.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović dotaknula se financija

-Ovogodišnji plan proračuna zatvorili smo na 1.736.000 eura, što iznosi 30 posto više nego prošlogodišnja realizacija proračuna, zahvaljujući prvenstveno ove godine Gradu Dubrovniku koji se vratio na pretpandemijske iznose. Osjeća se konačno jedan oporavak u kulturi. Vraćamo se polako, a kad se vratite s financijama, onda se uz još puno truda i rada dobije kvalitetan i bogat program. – rekla je ravnateljica.

Medo Bogdanović iskoristila je priliku i zahvalila se svim sponzorima koji su godinama uz njih, te je naglasila kako ove godine imaju i tri nova.

-Važne su nam nove suradnje i davaju nam poticaj da se trudimo iznalaziti što više vlastitih sredstava. Uvijek se pita koliko smo ovisni o proračunu, a koliko sami zarađujemo i nekako kroz tu stavku lakše objašnjavamo svima onima kojima treba objasniti da mi nismo trošak. Mi smo uvijek dobro ulaganje i zarađujemo novce koje trošimo u ovom Gradu, ili ga dajemo umjetnicima. Kultura se ne smije promatrati kao trošak već kao investicija, a da ne govorim o duhovnom ulaganju pogotovo kada imate ovakav festival kao što su Dubrovačke ljetne igre. Nema puno festivala u svijetu koji imaju ovakvu reputaciju ovoliko godišta, ovoliko imena koji su tu prošli i rijetko koji je grad ovako mali, a da ima ovako veliki festival. Mislim da se svi mi, i koji radimo i koji ulažemo u njega moramo malo više osvijestiti koji potencijal imamo. – zaključila je ravnateljica.

Ceremoniju svečanog otvaranja, koja će se u ponedjeljak 10. srpnja upriličiti ispred crkve sv. Vlaha u 21 sat, režirat će pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić, prema scenariju kojeg potpisuje s dramskom umjetnicom Natašom Dangubić. U ceremoniji će sudjelovati Festivalski dramski ansambl, studenti glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i Splitu, Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Pro musica Mostar, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor, Zbor Blasius. Folklorni ansambl Linđo i Plesni studio Lazareti. Svečano otvaranje moći će se pratiti i putem izravnog prijenosa na Hrvatskoj radioteleviziji

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *