FRANKOVIĆ KRSTIČEVIĆU: Gospar Mišo, pamet u glavu i zavrni rukave radeći za svoj grad

328

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković reagirao je na izjave gradonačelnika Ploča Miša Krstičevića. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević u svojoj posljednjoj objavi zlonamjerno i neistinito tvrdi kako je odlagalište otpada Grabovica na rubu kapaciteta te kako će kako on tvrdi ‘dubrovačko smeće’ odlaziti u
Ploče.

Dužan sam reagirati na ovakve neistinite izjave izrečene isključivo i jedino u predizborne svrhe s ciljem strašenja građana Ploča ‘dubrovačkim’ smećem te kako bi istovremeno Krstičević sam sebe proglasio borcem protiv tog istog „nevidljivog smeća“.

Na odlagalištu Grabovica ova gradska uprava napravila je sljedeće aktivnosti kroz 2019. godinu te početak 2020. godine: Izvršena je I. etapa odnosno saniranje odlagališta otpada Grabovica.
Sama sanacija sastojala se od rekonstrukcije postojećih građevina ulazno-izlazne zone, gradnje novih (cisterne za tehnološku vodu, sabirnog bazena za otpadne i pročišćene tehnološke vode, vage te taložnika i separatora masti i ulja za plato za pranje vozila), i rekonstruirale su se postojeće i izgradile nove ceste te kao najvažnije sanirala se kazeta za otpad s odvodnjom i povećale su se lagune za procjedne vode. Kao najvažniji dio sanacije treba izdvojiti samu kazetu za otpad budući da na tom dijelu odlagališta nije postojala nepropusna folija.

Ovom sanacijom prvo je uklonjen sav otpad koji je bio na mjestu kazete, izrađen je izravnavajući sloj, postavljeni su geosintetici u odlagališnu kazetu te drenažne cijevi za skupljanje procjednih voda iz tijela odlagališta. Proširene su lagune u koje otječe procjedna voda s tijela odlagališta te je time spriječeno plavljenje okolnog terena za vrijeme velikih oborina.

U 2023. godini izvedeni su gabioni kako bi se osigurao još jedan vremenski period za odlaganje otpada te su se formirali pokosi kako bi se umanjila opasnost od požara te ujedno kao priprema za II. etapu odnosno zatvaranje odlagališta Grabovica. Nabavljen je kompaktor za otpad kako bi se otpad što više sabijao te da bi se odlagalište iskoristilo do maksimuma. Valja istaknuti kako je 60 % ukupnih troškova sanacije odlagališta otpada Grabovica sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je redovno vršio nadzor nad izvođenjem radova. Vremensko razdoblje korištenja Grabovice bit će do otvaranja centra za gospodarenjem otpadom čije planirano otvaranje se očekuje krajem 2025. godine.

Stoga, predlažem vikend gradonačelniku da prestane lagati i obmanjivati svoje sugrađane kako bi dobio po koji bod više na nadolazećim izborima. Svjesni smo kako u političkoj areni postoji različiti načini stjecanja političkih bodova međutim, onaj najuspješniji Krstičević još nije isprobao pa za početak nek pokuša svaki dan doći na posao za kojeg su ga građani izabrali. A svoje prstiće nek makne od Dubrovnika jer o tome kako Dubrovnik radi i rješava komunalne i druge probleme ne zna ništa, ali ako želi saznati naša vrata su otvorena svima onima željnim učenja od uspješnih gradova poput Dubrovnika – grada šampiona hrvatskog i svjetskog turizma i dobitnika niza nagrada za kvalitetu života.

Stoga gospar Mišo, pamet u glavu što bi rekli naši stari i zavrni rukave radeći za svoj grad.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *