“Gospođa je u više navrata tražila informaciju, ali nitko nije odgovorio. Shvatio sam kako je slijepa…”

913
Apel dubrovačkog MOST-a, koje potpisuje kandidat za gradonačelnika Maro Kristić, prenosimo u cijelosti:
Prije nekoliko dana koristeći se javnim gradskim prijevozom na liniji koja vozi prema povijesnoj jezgri primijetio sam gospođu srednjih godina kako u više navrata od putnika u autobusu traži informaciju o autobusnim postajama na kojima se gradski autobus zaustavlja, ali nitko ili rijetko tko joj je odgovorio. Čak sam osjetio nelagodu kod te gospođe zbog toga što je morala uporno postavljati to pitanje.
Tek kada sam prišao gospođi i dao joj odgovor na pitanje shvatio sam da gospođa na žalost ima tjelesni invaliditet i da je slijepa na oba oka.
Na ovom sam primjeru uvidio s kakvim se sve izazovima svakodnevno susreću osobe s različitim oblicima invaliditeta pri pokušajima da se aktivno uključe u život šire zajednice te koliko je naizgled malih, ali za njih ogromnih prepreka za ostvarenje zadovoljavajuće kvalitete života.
Sustav javnog prijevoza putnika treba biti dostupan i prilagođen za korištenje svim građanima, a to trenutno nije tako, što bi trebalo biti civilizacijsko dostignuće, pogotovo kada je Grad Dubrovnik u pitanju, a mogućnost informiranja osoba oštećenog vida i sluha u javnom prijevozu putnika i time povećanja razine njihove samostalnosti i kvalitete života zasigurno spada u tu kategoriju.
Smatramo kako ovo nije skup ni zahtjevan informacijski alat kojim bi se kvaliteta života osoba s invaliditetom značajno unaprijedila te ga bi javno gradsko poduzeće Libertas moralo žurno implementirati u sve svoje autobuse i na autobusne stanice. Jednako tako treba postojati mogućnost pristupa rasporedu vožnje i kašnjenjima prilagođena osobama s trajnim oštećenjem sluha i vida te pristup online planiranju rute osobama s navedenim vrstama invaliditeta. Istovremeno, svaki vozač autobusa bi trebao moći imati informaciju o osobi oštećenog vida koja čeka na stajalištu, a sve je to ostvarivo uz upotrebu standardnih uređaja masovne proizvodnje.
Kao što to tražimo od javnog gradskog poduzeća Libertas, slični prilagođeni sustavi bi trebali postojati i u javnim gradskim i državnim institucijama!
OMOGUĆIMO NAŠIM SUGRAĐANIMA SA TJELESNIM INVALIDITETOM DA “VIDE I ČUJU” U GRADSKOM PRIJEVOZU I OSTALIM JAVNIM I DRŽAVNIM USTANOVAMA!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *