Grad Dubrovnik: “Još jedan Vlahušićev račun bez krčmara”

255

“Prometno rješenje Lapada uključivalo je nekoliko projekata od čega su najvažnija dva : Proširena, dvosmjerna Lapadska obala i Kružni tok Pošte Lapad. Za Lapadsku obalu napravljena je kompletna tehnička dokumentacija, cijele dionice od Batale do Orsana . Za prvu fazu do Ekonomskog fakulteta dobivene su potrebne dozvole za početak izgradnje koja je još lani trebala biti završena da nije srušen gradski proračun za 2017. Godinu. 
Drugi dio je kružni tok na Pošti Lapad koji je uključivao sadašnje rješenje sa pješačkim prelazom na sadašnjem ili starome mjestu kako se ne bi postojeća navika puno mijenjala. Odustalo se od pothodnika jer bi trebao biti dosta dugačak, bez stepenica, namijenjen djeci, starijima, invalidima , a pitanje je kako bi ga ljudi prihvatili . Komplicirano je bilo riješiti komunalnu infrastrukturu, više ulaza i izlaza te vlasničke odnose sa susjedima. 
Kako se Lapadska obaka nije napravila, niti to sadašnja uprava želi iako ima gotovi projekt i dovoljno novaca, tako je izgradnjom Solituda gužva postala još veća, potrebno je napraviti drugu fazu Pošte Lapad koja je prikazanana slici u prilogu. 
Pješački prelaz sa semaforima premješta se 70 metara istočno ispred DOCa. Od Kružnoga toka do ulice Mata Vodopića ulica Kralja Tomislava dobiva treću voznu traku , kako bi primila vozila sa Babina kuka i Orsana u dvije trake i smanjila gužvu za više od 50 % . Autobusna stanica smješta se istočno od pješačkoga prelaza, a Taxi stajališta u potrebnom broju se premještaju na suprotnu stranu i ispred Pošte Lapad . 
Minimalna investicija, a velika korist.”, napisao je bivši dubrovački gradonačelnik, Andro Vlahušić na društvenoj mreži Facebook.

Grad Dubrovnik se očitovao na Vlahušićevo prozivanje priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“S obzirom da su prozivke i navodno dobronamjerni prijedlozi prometnih rješenja u Lapadu od strane bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića u suprotnosti s činjenicama, dužnost nam je izvijestiti javnost o istini vezanoj uz projekt Lapadske obale i Ulice kralja Tomislava.

Vlahušić, naime, tvrdi kako je projekt Lapadske obale bio spreman za realizaciju te da bi već bio gotov da nije došlo do neizglasavanja proračuna Grada za 2017. godinu. Međutim, istina je sasvim drukčija. Iako je Lapadska obala uvrštena u prijedlog proračuna to je učinjeno isključivo zbog nastojanja da se obmane javnost i izvrši pritisak na vijećnike uoči glasovanja o proračunu. Lapadska obala je imala projektnu dokumentaciju koja je predana na izdavanje građevinske dozvole, ali dokumentacija nije imala riješene imovinsko-pravne odnose, konzervatori su dali negativno mišljenje o projektu, a nitko nije riješio ni problem proširenja ceste  na pomorskom dobru. Isto tako, u proračunu je planirano svega 18 milijuna kuna, a u projekcijama za 2018. i 2019. nije bilo ni kune za taj projekt. Kako je jasno da se projekt ne može realizirati u tako kratkom vremenu, bez potrebne dokumentacije i bez potrebnih novaca (HBOR ne bi kreditirao projekt bez dozvola), jasno je da je to bila samo obmana.

Ova gradska uprava riješila je probleme s imovinsko-pravnim odnosima, konzervatorima te privodimo kraju rješavanje pitanja pomorskog dobra, pa građevinsku dozvolu očekujemo kroz mjesec dana. U proračunu za 2019. ćemo nositi 19 milijuna kuna za prvu fazu projekta, te započeti izgradnju prvog dijela prometnice, a već radimo na dokumentaciji za drugu fazu projekta. Za ostale faze projekta u projekcijama proračuna nosimo po 19 milijuna kuna i u 2020. i u 2021. godini, pa je jasno da projekt zapravo košta 57 milijuna kuna.

Što se tiče ulice kralja Tomislava, radi se o projektu kojega je Vlahušić naručio, platio i odbacio kao nekorisnog još prije dvije godine. I on i struka tada su shvatili da se trećom trakom u ovoj ulici ništa bitno ne dobiva. Dapače, građani bi izgubili parkirališna mjesta, a vjerojatno i taksisti. Stoga nije jasno zašto ponovo izlazi s ovim projektom. Osim ako nije riječ o pogodovanju pojedinim privatnim interesima.

Svakako, s ovim prometnim „rješenjima“ u javnost je ponovno došao još jedan Vlahušićev „račun bez krčmara“.  I ništa preko toga.”

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *