Gradonačelnik Franković na panel-raspravi o budućnosti Europske unije

183

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas u radu konferencije posvećene uključivanju građana u promišljanja o budućnosti Europe. Panel rasprava s građanima pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: globalna i regionalna uloga Europske unije“ održana je u Lazaretima.

 

U ulozi panelista sudjelovali su potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Španjolske g. Gonzales-Barba Pela i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko-Zgombić, te zainteresirani studenti i mladi putem online prijenosa.

 

Gradonačelnik Franković ovom prigodom obratio se sudionicima skupa, izrazivši zadovoljstvo što se panel održava upravo u povijesnom kompleksu Lazareti, nekadašnjoj karanteni, obnovljenom bespovratnim sredstvima Europske unije.  Uključivanje mladih u dijalog o budućnosti Europe i europskih institucija ocijenio je izuzetno pozitivnim.

 

– Kada se spomene riječ „politika“, većina mladih ljudi pomisli na nešto iznimno negativno i loše. Nažalost, to je ostavština prošlosti. Politika je zapravo nešto potpuno drugo, a najjednostavnije je možemo opisati kao služenje javnosti. Kada govorimo o dužnostima političara, pojedinci se trebaju odreći privatnog interesa i brinuti se isključivo o javnom, što nažalost nije uvijek slučaj. Zbog toga je na nama, mladim generacijama političara, promijeniti percepciju i pokazati na našem primjeru da politika može biti i bit će služenje građanima. Budućnost Europe ovisi o mladim ljudima i njihovim pogledima kako Europa treba izgledati za 10, 15, 20 ili 50 godina i to je ono čemu trebamo težiti – naglasio je gradonačelnik Franković te poželio sudionicima uspješan rad.

 

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ujedno i supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe, osvrnula se na važnost konferencije u kontekstu daljnjeg razvoja demokratskog dijaloga unutar Europske unije.

 

– Naš europski san je ugrožen, važno je da redovito procjenjujemo gdje smo i u kojem smjeru želimo ići, a ova konferencija će nam u tome pomoći. Demokracija kontinuirano evoluira, stoga političari koji donose odluke moraju prigrliti demokratske promjene, evoluirati zajedno s njima i ohrabriti uključivanje građana – kazala je potpredsjednica Šuica, istaknuvši kako se ne može očekivati da građani čekaju četiri do pet godina da bi svoje stavove izrazili na izborima.

 

Uslijedio je razgovor s publikom koja je sudjelovala i online – studentima, predstavnicima udruga mladih, civilnog društva, i drugih zainteresiranih. Panel-rasprava održana je u zajedničkoj organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Kraljevine Španjolske.

 

U razgovoru s građanima, koji se organizira u sklopu aktivnosti koje se provode u okviru Konferencije o budućnosti Europe, namjera je potaknuti promišljanja i raspravu, posebno među mladima, o pitanjima poput trebamo li snažnu geopolitičku Europu i koja je strateška važnost politike proširenja za Europsku uniju u cjelini.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *