Gromoglasni pljesak za Linđo i Podravske svate

109

Gromoglasnim aplauzom s ovacijama ispraćen je prvi nastup Folklornog ansambla Linđo na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama sinoć, 17. srpnja na taraci tvrđave Revelin. Uz ovaj, Linđo će imati još tri nastupa na 69. Igrama, i to 4., 13. i 20. kolovoza kada će se opet iznova okupiti veliki broj kako gostiju, tako i Dubrovčana koji iz godine u godinu s velikim žarom prate Linđove nastupe bez kojih se Igre ne mogu zamisliti.

 

Za ovogodišnje festivalske nastupe, Linđo je pripremio novu koreografiju koja je sinoć premijerno izvedena kao posljednja točka – Podravske svate jednu od najpopularnijih koreografija hrvatske tradicijske baštine, čiji je autor dr. Ivan Ivančan.

Linđo je u sklopu EU projekta Lazareti – kreativna četvrt počeo s pripremama za ovu vrlo zahtjevnu izvedbu još u travnju, pod vodstvom umjetničkog voditelja Lada Andrije Ivančana. Ta točka plesom, pjesmom, svirkom i nošnjom prikazuje tri skice iz podravskog svatovskog običaja: mladoj pletu vijenac, ona se oprašta od roditeljskog doma, a zatim svatovi polaze na vodu. U kući mladoženje završava svatovsko veselje. Dolaze maškare, pleše se s maramicama, razvijačima za tijesto. S Linđovim orkestrom radio je autor glazbe i aranžer Marijan Makar. Uz ovu premijernu koreografiju, na programu su i brojne druge festivalskoj publici omiljene glazbene i plesne točke poput neizostavne poskočice Linđo po kojoj je ansambl i dobio ime, zatim Bunjevački plesovi, Vrličko kolo i druge.

 

Od 1967. Folklorni ansambl Linđo redovito nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, a na brojnim gostovanjima u Hrvatskoj i svijetu uspješno promovira ime Dubrovnika i Hrvatske.

 

Ulaznice za sve Linđove nastupe mogu se kupiti preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije, pri kupnji na blagajnama Igara ostvaruju popust od 30%.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *